Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

"Δεν παραιτούμαι !! "

Στις 22:47 ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Hosni Mubarak, με διάγγελμά του προς τον αιγυπτιακό λαό, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την εξουσία.......


 μέχρι το Σεπτέμβρη, όποτε αναμένεται να διεξαχθούν οι εκλογές, βάσει του Συντάγματος, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Η φράση αυτή εξόργισε τους εκατοντάδες χιλιάδες συγκεντρωμένους στην πλατεία Tahrir, που ξέσπασαν σε φωνές και συνθήματα, κατά του Αιγύπτιου προέδρου, ενώ δεκάδες πέταξαν τα παπούτσια τους.
Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι θα συμμετάσχει στην ομαλή μετάβαση της εξουσίας προς τη νέα κυβέρνηση. Επίσης πρότεινε τον τροποποίηση πέντε άρθρων του Συντάγματος και υποστήριξε ότι δεν χύθηκε άδικα το αίμα εκείνων που έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συγκρούσεων.
Ο πρόεδρος Mubarak ανακοίνωσε, ακόμη, ότι θα μεταβιβάσει μέρος των εξουσιών του στον αντιπρόεδρο, Omar Suleyman, ο οποίος φαίνεται ότι θα διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο διάλογο που θα επιχειρήσει να ξεκινήσει το καθεστώς με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Κάλεσε, επίσης, σε ενότητα το λαό και τόνισε πως η κατάστασή του δεν έχει να κάνει με το πρόσωπό του αλλά με την Αίγυπτο. Παράλληλα, είπε ότι αίρεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε στην χώρα από το 1981, αμέσως μετά τη δολοφονία του Anouar Sadat.


Μετά την ολοκλήρωση του διαγγέλματος Mubarak, ανέβηκε στο βήμα ο αντιπρόεδρος Omar Suleyman, ο οποίος ζήτησε από τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια και τις δουλειές τους ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Ανέφερε επίσης ότι δεσμεύεται να εκπληρωθούν τα αιτήματα του λαού μέσω διαλόγου που ήδη άρχισε και συμφώνησε να υπάρξει ένας "οδικός χάρτης".

Τόνισε ότι η Αίγυπτος δεν πρέπει να οδηγηθεί στο χάος, υποσχέθηκε πως ο στρατός θα προστατεύσει "την επανάσταση των νέων" και προέτρεψε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις δουλειές τους για να επιστρέψει και η χώρα στην ηρεμία και στην ειρηνική μετάβαση, αγνοοώντας αυτούς που επιθυμούν να ταρακουνήσουν την Αίγυπτο και να προκαλέσουν το χάος.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Mohamed ElBaradei δηλώνει: «Η Αίγυπτος θα εκραγεί. Ο στρατός θα πρέπει τώρα να σώσει τη χώρα».
zougla.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου