Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Σε εκδήλωση του Υπουργείου Εσωτερικών ο Φ. Δημητριάδης

Ο δήμαρχος Πλατέος, Φώτης Δημητριάδης, με την ιδιότητα του νεοεκλεγέντος δημάρχου Αλεξάνδρειας θα μεταβεί την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στην εκδήλωση που διοργανώνει το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για όλους τους νεοεκλεγέντες δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Α. Παπανδρέου και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ν. Ραγκούσης. Το Σαββατοκύριακο 4 & 5 Δεκεμβρίου ο δήμαρχος θα παρακολουθήσει στη Θεσσαλονίκη τις εργασίες της επιμορφωτικής διημερίδας με θέμα «Τα αναγκαία βήματα για την επιτυχή μετάβαση στον Καλλικράτη», ενώ την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ο νέος δήμαρχος Αλεξάνδρειας θα μεταβεί, μετά από πρόσκληση, στην Αθήνα για να παραστεί στην ημερίδα για τις ευρωπαϊκές πτυχές της Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διοργανώνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ομιλητές τον Πρωθυπουργό, Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι σχετικοί με προγράμματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπουργούς και στελέχη της Επιτροπής των Περιφερειών.

Παπακωνσταντίνου: 'Εχουμε 10 μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας

Μισθολόγιο του Δημοσίου, πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, νομοσχέδιο για τα εργασιακά ολοκληρώνονται έως το τέλος Δεκεμβρίου.

«Η εκταμίευση από το ΔΝΤ θα γίνει στις 15 - 20 Δεκεμβρίου, ενώ από τις χώρες της Ευρώπης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με θέμα τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής από τα στελέχη της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).

Σε αυτή την αξιολόγηση επελέγησαν νέα διαρθρωτικά κριτήρια, «άγκυρες του προγράμματος», από τα οποία κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου θα εξαρτηθεί η έγκριση της τέταρτης δόσης τον Φεβρουάριο (ύψους 15 δισ. ευρώ) και περιγράφονται στο νέο αναθεωρημένο μνημόνιο που θα δημοσιοποιηθεί σε λίγες ημέρες.

Ανάμεσα σε αυτά είναι ολοκλήρωση της μελέτης για το μισθολόγιο του Δημοσίου, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά ως το τέλος Δεκεμβρίου. «Η υλοποίηση του προγράμματος αφορά όλα τα υπουργεία» υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Η προσαρμογή το 2011 εστιάζει στις πραγματικές κακοδαιμονίες το συστήματος» είπε ο υπουργός Οικονομικών και περιέγραψε 10 στόχους:

1. Διαχείριση και έλεγχος των δημοσίων δαπανών με την πιστή υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011 και την τοποθέτηση οικονομικών επιθεωρητών σε όλους τους σημαντικούς φορείς.

2. Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με επιτάχυνση της φορολογικής δίκης και αναδιοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού. Τα αντίστοιχα νομοσχέδια του υπουργείου Δκαοσύνης και του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιαστούν τον Δεκέμβιο και θα ψηφιστούν τον Ιανουάριο.

3. Μείωση ελλειμμάτων δημοσίων οργανσμών με αναδιάρθρωση ΟΑΣΑ στο δ' τρίμηνο του 2011.

4. Μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα με εφαρμογή του Καλλικράτη και του ενιαίου μισθολογίου από το β' τρίμηνο του 2011.

5. Αντιμετώπιση της σπατάλης στο χώρο της υγεάς: μείωση τιμών φαρμάκων, νέο πλαίσιο προμηθειών υγείας.

6. Αναθεώρηση εργασιακών σχέσεων με δέσμευση να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις που υπάρχουν στο αναθεωρημένο μνημόνιο.

7. Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, παρουσίαση του νέου νόμου τον Δεκέμβριο, απελευθέρωση υπηρεσιών.

8. Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος με απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων.

9. Ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα με λειτουργία Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αναδιάρθρωση της ΑΤΕ.

10. Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας με στόχο 7 δισ. ευρώ την τριετία 2011-2013 και τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το 2011.

«Εχουμε ξεκινήσει να ανακτούμε την αξιοπιστία μας αλλά τώρα βρισκόμαστε μπροστά στις μεγάλες διαρθωτικές αλλαγές που πρέπει να πρωθήσουμε. Εχουμε καταφέρει πολλά, έχουμε να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα σε μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή» κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή: Newsit

 

Σαν Σήμερα

Γεγονότα

1824: Ο Ιμπραήμ φθάνει με τη στρατιά τοστηΣούδατης Κρήτης, καθ' οδόν προς την Πελοπόννησο.

1889: Το πρώτο τζουκ-μποξ τίθεται σε λειτουργία σε σαλούν του Σαν Φρανσίσκο.


1916: Η κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης, υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας.


1959: Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Σαρλ Ντε Γκολ διακηρύσσει σε λόγο του στο Στρασβούργο το όραμα του για μια Ευρώπη από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια.


1964: Ο αμερικανός καρδιοχειρουργός Μάικλ ΝτιΜπέικι πραγματοποιεί την πρώτη παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας (μπάι-πας).


1976: Αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας τύπου YS-11 συντρίβεται κοντά στην Κοζάνη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 50 επιβαίνοντες.


Γεννησεις
1859: Γουίλιαμ Μπόνεϊ, γνωστός ως Μπίλι δε Κιντ, παράνομος της Άγριας Δύσης. [θαν. 14/7/1981]


1920: Πολ Σελάν, ρουμανοεβραϊκής καταγωγής γάλλος ποιητής που έγραψε στη γερμανική γλώσσα. Θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ου αιώνα με πολλούς επιγόνους. [θαν. 26/4/1970]


1933: Κζίστοφ Πεντερέτσκι, διακεκριμένος πολωνός συνθέτης. («Θρηνωδία για τα θύματα της Χιροσίμα»)


Θανατοι
1769: Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος, ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας. [γεν. 27/2/1711]

1976: Αντρέ Μαλρό, γάλλος συγγραφέας, ιστορικός τέχνης και πολιτικός («Η κατάσταση του ανθρώπου», «Αντιαπομνημονεύματα», «Ελπίδα») [γεν. 3/11/1901]

1991: Κλάους Κίνσκι (Νικολάους Καρλ Γκίντερ Ναξίνσκι), γερμανός ηθοποιός, καλτ φιγούρα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. [γεν. 18/10/1926]



Νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης