Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Oι πυραμίδες δεν φτιάχθηκαν από δούλους


Η ανακάλυψη μιας ομάδας εργατικών τάφων δίπλα στα μνημειώδη μαυσωλεία των φαραώ στη Γκίζα υποδεικνύει ότι οι πυραμίδες κατασκευάστηκαν από ελεύθερους εργάτες και όχι από σκλάβους, εκτιμά το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι χιλιάδες άνδρες που έκτισαν τις πυραμίδες της Γκίζας, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κάιρο, δεν δούλευαν καταναγκαστικά: εργάζονταν σε βάρδιες που έληγαν έπειτα από τρεις μήνες, έτρωγαν κρέας τακτικά και είχαν την τιμή να θάβονται στη σκιά των ιερών πυραμίδων.Επιπλέον, τα ευρήματα δείχνουν ότι σε κάθε πυραμίδα εργάζονταν περίπου 10.000 άνδρες, πολύ λιγότεροι από τους 100.000 που εκτιμούσε ο Ηρόδοτος.
Οι νέοι εργατικοί τάφοι χρονολογούνται στην 4η Δυναστεία, που διήρκεσε από το 2575 π.Χ. έως το 2.467 π.Χ, και ήταν η περίοδος κατά την οποία χτίστηκαν οι πυραμίδες του Χέοπα και του Χεφρήνου.
Οι τάφοι, που άρχισαν να έρχονται στο φως τη δεκαετία του 1990, ήταν πλίνθινοι, είχαν κωνοειδές σχήμα και ήταν καλυμμένοι από ασβέστη. Οι περισσότεροι είχαν συλληθεί, ορισμένοι όμως περιείχαν αγγεία και οστά.
«Οι τάφοι αυτοί κτίστηκαν δίπλα στην πυραμίδα του βασιλιά, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν δούλοι σε καμία περίπτωση» δήλωσε ο Ζαχί Χαουάς, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.
Ο Χαουάς είχε επίσης ανακαλύψει αυτοσχέδιες επιγραφές -ουσιαστικά γκράφιτι- στις οποίες οι εργάτες αποκαλούσαν τους εαυτούς τους «φίλους του Χέοπα».
Όπως εξήγησε ο αρχαιολόγος, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αγρότες που ζούσαν στο Δέλτα του Νείλου και γενικά στην Άνω Αίγυπτο έστελναν καθημερινά 21 βουβάλια και 23 πρόβατα για να ταΐσουν τους εργάτες της Γκίζας.

Οι αγρότες αυτοί εξαιρούνταν στη συνέχεια από την υποχρέωση να πληρώνουν φόρους, ένδειξη ότι συμμετείχαν με τη θέλησή τους σε ένα βασιλικό πρόγραμμα.

Το κορίτσι απλά κόβει την ανάσα!!!

"Καλά Χριστούγεννα κ.Σκρουτζ" του Τσαρλς Ντίκενς

H Ocean Productions παρουσιάζει μια φαντασμαγορική παράσταση για όλους. Το κλασσικό μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς για το πνεύμα των Χριστουγέννων που ακόμη δεν έχει χαθεί από τον πικραμένο κο Σκρουτζ – μετατρέπεται σε μιούζικαλ και προβάλεται στην Βέροια στις 27 Νοεμβρίου ώρα 6:00 στο κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ,
παρουσιάζοντας την επίσκεψη της νεραϊδας από το παρελθόν,
του πνευματος από το παρόν και του φαντάσματος από το μέλλον που τον φέρνουν αντιμέτωπο με αλήθειες που διστάζει να παραδεχτεί. Ο σκληρόκαρδος Σκρουτζ πρέπει να ανοίξει όχι μόνο τα μάτια, αλλά και την καρδιά του … πριν είναι αργά. Ένα έργο που μιλάει για το θαύμα της αγάπης των χριστουγέννων και όχι μόνο.
Μια καταπληκτική παράσταση δοσμένη σε μια καινούργια διασκευή με πολλά τραγούδια και χορό από 13 ηθοποιούς. Ο Σκρουτζ, ο Κράτσετ, ο Φρεντ, τα Φαντάσματα και όλοι οι άλλοι ήρωες της κλασσικής Χριστουγεννιάτικης ιστορίας, ζωντανεύουν σε μια θεατρική υπερπαραγωγή
Μια τρυφερή, αγαπημένη, οικογενειαμοναδική ιστορία, που αναδεικνύει την δύναμη της αγάπης και της αλληλεγγύης που είναι τόσο αναγκαία στις μέρες μας. Η παράσταση ανεβαίνει παράλληλα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη και λοιπές πόλεις της Ελλάδος με δύο θιάσους.
Μια παράσταση για κάθε ηλικία.
Διάρκεια παραστάσεων από 20 Νοεμβρίου 2010 μέχρι 25 Ιανουαρίου 2011.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
ΔΙΑΣΚΕΥΗ - ΜΟΥΣΙΚΗ: Άγγελος Ανδρεόπουλος
ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ : Χρήστος Γκουγκούμας
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μυρτώ Παπαδοπούλου
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ : Δανάη Πανά
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ : Δανάη Πανά – Ιωάννα Χατζηκωνσταντέλη

Γρεβένα: Κυνηγός σκότωσε κατά λάθος φιλο του

Το περιστατικό συνέβη  την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, στις 5:15 το απόγευμα σε δασική περιοχή στην Παλιουριά Γρεβενών,όταν ο 58χρονος... (Γ.Χ.) κυνηγός, θεωρώντας πως είδε ένα αγριογούρουνο, πυροβόλησε για να το πετύχει. Για κακή του τύχη, αντί για το θήραμα πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 36χρονο  Αντώνη Γκοτσαμπασόπουλο, πατέρα τριών παιδιών από το Δίπορο Γρεβενών, μέλος και αυτός της παρέας των 14 κυνηγών που βρισκόταν στην περιοχή.  Η Αστυνομία που έφτασε μετά από λίγο στην περιοχή, διενεργεί έρευνα για τα ακριβή αίτια του συμβάντος.Τραγική ειρωνεία, στην παρέα των κυνηγών ήταν και ο πατέρας του αδικοχαμένου 36χρονου
Πηγή: AETOΣ blog

Επιδημιολογική έρευνα για τον ιό του Δυτικού Νείλου σε Ημαθία και Πέλλα

Μεγάλη επιδημιολογική μελέτη διεξάγεται στην Ημαθία και Πέλλα για την εξακρίβωση της έκτασης που είχε η διασπορά του ιού του Δυτικού Νείλου και την καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη μόλυνση. Τα ευρήματα της μελέτης αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην πιο στοχευμένη και αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της νόσου.

Πηγή: Εφημερίδα ΛΑΟΣ

Tα παιδιά του ΚΔΑΠ Κορυφής για την επέτειο του Πολυτεχνίου


 Τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) του δήμου Πλατέος, μετά από συζήτηση για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, αφήνοντας την δική τους φαντασία, ζωγράφισαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, ζωγραφιές που απεικονίζουν την ημέρα εκείνη. Για να μαθαίνουν οι μικροί και για να μην ξεχνούν οι μεγάλοι

Ι love you Mitso !!

Του ...Μήτσου έγινε σήμερα στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για τη συχγώνευση των φορέων του δημόσιου τομέα και δη του Μουσικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Οι Βορειοελλαδίτες βουλευτές εξέφρασαν σφόδρα την διαφωνία τους στην απόφαση του υπουργείου να καταργήσει τον Μουσικό Κινηματογράφο με αποτέλεσμα η αίθουσα να κινδυνεύει να μετατραπεί σε θερινό σινεμά, ιδίως μετά την τοποθέτηση που έκανε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης.
«Ωραία όλα αυτά που λέτε περί της αναγκαιότητας του κινηματογράφου για την πόλη αλλά μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ ποιος ήταν ο πρόεδρός του; Κι αν δεν ξέρετε εγώ σας λέω ότι ήταν ο κύριος Γιώργος Μυλωνάς» σχολίασε ο Κώστας Αϊβαλιώτης, χωρίς να δίνει ωστόσο στους βουλευτές να καταλάβουν τι σημαίνουν όλα αυτά.
«Ο κύριος Μυλωνάς, κύριοι, είναι ο σκηνοθέτης των ταινιών: Ο άρχοντας της λιγούρας, Εδώ και τώρα αγγούρια, Ο βιασμός μιας μοναχής, Η γκόμενα απ’το Μέτσοβο, Λεζανταν ο Μπάτσος, Ι love you Mitso» είπε ο βουλευτής στους συναδέλφους του που ξέσπασαν σε γέλια.
«Εσείς κύριε Βαρδίκε μπορεί να είστε του ΠΑΣΟΚ αλλά τα λέω κοιτάζοντάς σας γιατί είμαστε συντοπίτες. Ξέρω ότι διορίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας ο κύριος Μυλωνάς και ότι ήταν ο μόνος που επισκέφθηκε το Ζαχόπουλο στο νοσοκομείο, όλα τα ξέρω...» επεσήμανε ο βουλευτής.
«Κι αν μου πείτε ότι ακόμα εξακολουθείτε να θέλετε τον Μουσικό Κινηματογράφο δεν έχω και παρά να σας επαναλάβω τις ταινίες του Μυλωνά: Ο άρχοντας της λιγούρας.....» κατέληξε ο Κώστας Αϊβαλιώτης.
Πηγή: zougla.gr

Έξαρση Εγκληματικότητας

Το κακό έχει παραγίνει και είναι ανησυχητικό! Σπείρα διαρρηκτών έχει πέσει με τα μούτρα στη "δουλειά".  Ο Χρήστος Παντόπουλος πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Πλατέος και Δημοτικός Σύμβουλος έθεσε το θέμα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, λέγοντας πως στο Λειανοβέργι τις τελευταίες μέρες έχει σημειωθεί μεγάλος αριθμός διαρρήξεων.
Η νέα διοίκηση του Δήμου Αλεξανδρείας πρέπει να δει σοβαρά θέμα και να πιέσει για καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής

Κύμα κακοκαιρίας !!

Δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία , καθώς έως και το Σάββατο θα εκδηλώνονται στη δυτική Ελλάδα κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά και τα βορειοανατολικά. Πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, τοπικά στο βόρειο Αιγαίο θα φθάσουν και τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα δυτικά και βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση. Μερική απαγόρευση απόπλου είναι σε ισχύ, από το απόγευμα της Δευτέρας και μέχρι το Σάββατο με ισχυρούς ανέμους, βροχές και καταιγίδες. Για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που πρόκειται να επικρατήσουν στην περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου, κατά τις επόμενες ώρες, προειδοποιεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης της ΕΜΥ, πρόκειται να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Πηγή: NET 105,8

K α λ η μ έ ρ α !!!

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου
Μήνας 11* Εβδομάδα 48
Ανατολή Ηλίου 07.16
Δύση Ηλίου 17.08
Σελήνη 20 ημερών