Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Η ασπιρίνη ασπίδα κατά του καρκίνου

Ισως πρόκειται για το πιο γνωστό φάρμακο στον κόσμο, με τις ιδιότητές του να θεωρούνται θαυματουργές για την καρδιά, όσο και επιβλαβείς για το στομάχι. Τώρα όμως οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο ρόλο που μπορεί να παίξει η ασπιρίνη, η οποία λένε πως μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά της επάρατης νόσου.

Η λήψη μόλις 75 mg ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου, λένε οι ερευνητές, και τα ευρήματα είναι τόσο ισχυρά ώστε να προτείνεται σε ανθρώπους άνω των σαράντα ετών να λαμβάνουν προληπτικά ασπιρίνη κάθε μέρα, έστω κι αν διατρέχουν κάποιον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στο στομάχι. Στη μελέτη τους, που βασίστηκε σε οκτώ κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν 25.570 ασθενείς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι από καρκίνο μεταξύ εκείνων που λάμβαναν ασπιρίνη σε μικρές δόσεις ήταν κατά 21% λιγότεροι στη διάρκεια των ερευνών και κατά 34% ύστερα από πέντε χρόνια.

Η ασπιρίνη εμφανίστηκε να προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως από τον καρκίνο του γαστρεντερικού, επισημαίνει η μελέτη, με τα ποσοστά των θανάτων που καταγράφηκαν από αυτή τη μορφή καρκίνου να είναι περίπου 54% χαμηλότερα ύστερα από πέντε χρόνια μεταξύ εκείνων που λάμβαναν ασπιρίνη σε σχέση με εκείνους που δεν λάμβαναν.

Ο Πίτερ Ρόθγουελ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε ότι ενώ η λήψη ασπιρίνης ενέχει μικρό κίνδυνο γαστρορραγίας, αυτός ο κίνδυνος ουσιαστικά «εξαφανίζεται» από τα οφέλη της στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο και εμφράγματα. Στην έρευνα του Ρόθγουελ, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Lancet», οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου στη διάρκεια της εικοσαετίας μειώθηκε κατά περίπου 10% για τον καρκίνο του προστάτη, 30% για τον καρκίνο των πνευμόνων, 40% για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και 60% για τον καρκίνο του οισοφάγου σε εκείνους που λάμβαναν ασπιρίνη. Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας, το στομάχι και τον εγκέφαλο αποδείχτηκε δύσκολο να καταγραφεί, εξαιτίας του μικρότερου αριθμού θανάτων.

Από την πλευρά του, ο Πίτερ Ελγουντ, ειδικός στην ασπιρίνη, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ο οποίος δεν μετείχε στην έρευνα, περιέγραψε το εν λόγω φάρμακο ως «εξαιρετικό».
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου