Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Πρεμιέρα για το Χιονοδρομικό της Βασιλίτσας

Tις πύλες του στους χιλιάδες λάτρεις των χειμερινών σπορ ανοίγει το ερχόμενο Σάββατο 10 Δεκεμβρίου το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, όπως αποφάσισε η διοίκηση του Χιονοδρομικού.
Πλέον, όλη η συζήτηση που απασχόλησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα (από τον Αυγουστο και μετά) την τοπική κοινωνία σχετικά με τους κινδύνους να μην λειτουργήσει φέτος η Βασιλίτασα, αποτελεί παρελθόν και ο κεντρικός πόλος έλξης τουριστών του νομού Γρεβενών τίθεται σε κανονική λειτουργία. Όλα δείχνουν ότι και φέτος, παρά την οικονομική κρίση, αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες.
Ο μεγαλύτερος σκόπελος που έπρεπε φέτος να ξεπεραστεί ήταν η λύση του θέματος του προσωπικού. Πλέον δώθηκε οριστική λύση, αφού υπογράφηκαν οι προσλήψεις των 8 μόνιμων υπαλλήλων από τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλιάνο, όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου (δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο) και ο τοπικός βουλευτής.

Ισχυρή χιονόπτωση την Παρασκευή, προβλέπει η ΕΜΥ-Πρεμιέρα με εικονικό απεγκλωβισμό
Να σημειωθεί ότι πλέον ολοκληρώθηκαν και όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και βελτίωσης, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των υποδομών του Χιονοδρομικού και αυτό που απομένει είναι να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που κάνουν λόγο για ισχυρές χιονοπτώσεις από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής.
Στα πλαίσια αυτά, σε πλήρη ετοιμότητα είναι και το γραφείο Πολιτικής Προστασίας της ΝΑ Γρεβενών προκειμένου να δώσει το δικό της αγώνα, έτσι ώστε να διατηρήσει ανοιχτό το οδικό δίκτυο και να εξασφαλίσει την έυκολη πρόσβαση των επισκεπτών, οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι εφοδιαμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, το Σάββατο η Βασιλίτσα να έχει ''ασπρισει'' από το χιόνι και οι λάτρεις των χειμερινών σπορ να πλυμμηρίσουν το Κέντρο, καθιστώντας απόλύτως ακριβή την επιλογή της διοίκησης του Χιονοδρομικού για την αυριανή πρεμιέρα.
Να σημειωθεί ότι θα είναι το πρώτο Χιονοδρομικό της χώρας που ανοίγει για τη φετινή σεζόν. Μάλιστα, η διοίκηση του Κέντρου θα δώσει στη φετινή πρεμιέρα και ένα ιδιαίτερο χρώμα, με έναν εικονικό απεγκλωβισμό, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Διοίκησης του Κέντρου, Χρήστος Παπαξάνθης στη «Π». Ο εικονικός απεγκλωβισμός από τα λιφτ θα γίνει στις 11πμ. του Σαββάτου.
Σταθερές οι τιμές στο Χιονοδρομικό
Έχει σημασία να αναφέρουμε στο συγκεκριμένο σημείο ότι η διοίκηση του Χιονοδρομικού, αποφάσισε φέτος να ''παγώσει'' τις τιμές για τους επισκέπτες, οι οποίες και παραμένουν στα περσινά επίπεδα. Θυμίζουμε ότι το εισητήριο τα Σαββατοκύριακα κοστίζει 13 ευρώ την ημέρα και 10 ευρώ τις καθημερινές, ενώ υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης ετησίου εισητηρίου με 105 ευρώ, τιμή προσφοράς.
Παραμένει ζητούμενο η αναβάθμιση
Ασφαλώς και η ετοιμότητα του ΕΧΚ Βασιλίτσας καταγράφεται ως απολύτως θετικό στοιχείο, ωστόσο ζητούμενο παραμένει ακόμα η αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες. Είναι γνωστό άλλωστε ότι σ᾽αυτό το τομέα η Βασιλίτσα έχει μείνει πολύ πίσω, με ότι αυτό συνεπάγεται στην αναταγωνιστικότητά της σε σχέση με άλλα πιο «προηγμένα» Χιονοδρομικά Κέντρα της χώρας. Προς αυτή τη κατεύθυνση η διοίκηση του Κέντρου αναμένεται να ρίξει όλο το βάρος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οπως σημείωσε ο κ. Παπαξάνθης: « Η νέα διοίκηση έχει και όραμα και σχέδιο για την ανάπτυξη του Χιονοδρομικού. Όπως είναι κατανοητό, σε πρώτη φάση ρίξαμε όλο το βάρος στην επίλυση του προβλήματος με το προσωπικό. Πλέον θα προχωρήσουμε με πιο γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας για την αναβάθμιση του Κέντρου. Σύντομα θα καταθέσουμε στη Πολιτεία συγκεκριμένες προτάσεις με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην πρόταση που αναμένεται να ολοκληρώσουμε και να καταθέσουμε το επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή περισσότερων λιφτ, νέες πίστες και σαλέ, καθώς και η αισθητική αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και των κτιρίων.
Στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον του Χιονοδρομικού Κέντρου της Βασιλίτσας για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια και σ᾽αυτή μας την προσπάθεια ευελπιστούμε ότι η Πολιτεία θα είναι συμπαραστάτης.».
Υποσχέσεις για τεχνητή χιόνωση από την Πολιτεία
Την ίδια στιγμή, θετικά μηνύματα προκύπτουν σχετικά με τις προθέσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμου όσον αφορά τον σχεδιασμό της για προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στα Χιονοδρομικά Κέντρα, αρκεί βέβαια οι υποσχέσεις να μην μείνουν για μία ακόμη φορά μόνο στα λόγια, αλλά να γίνουν πράξη. Συγκεκριμένα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη (7/12) ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδιος για θέματα Διατροφής και Άθλησης Χρήστος Αηδόνης και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι: « Για την παράταση της τουριστικής περιόδου, μέσω του αθλητισμού, ένα ενάριθμο στην τεχνική ορολογία έργο, είναι στον προγραμματισμό των δημοσίων επενδύσεων της ΓΓΑ. Η τεχνητή χιόνωση.
Ποσό ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί τα επόμενα χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στα βασικά χιονοδρομικά κέντρα του βορείου άξονα: Σέλι, Βασιλίτσα Γρεβενών, Πέντε Πηγάδια, Φαλακρό και Λαιλιά. Σκοπός είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τουλάχιστον κατά ένα μήνα. Αν μάλιστα το πρόγραμμα αυτό στηριχθεί αποφασιστικά από τις νέες περιφέρειες και εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους μπορεί η τουριστική περίοδος να επιμηκυνθεί ακόμη περισσότερο».
Πάντως δεν δώθηκαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και, κυρίως, δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και χρονικούς ορίζοντες για την υλοποίηση αυτών των προθέσεων. Σίγουρα η τεχνητή χιόνωση μπορεί να βοηθήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δεν είναι όμως πανάκια για την εύρυθμη και ανταγωνιστική λειτουργία του ΕΧΚ Βασιλίτσας, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον ενχώριο, αλλά και τον Βαλκανικό ανταγωνισμό (Βουλγαρία). Είναι πολύ πιο σημαντική η δημιουργία των λοιπών βασικών υποδομών και η τεχνητή χιόνωση είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει, αν θέλουμε να μιλάμε για ένα βιώσιμο Χιονοδρομικό Κέντρο που θα εξασφαλίσει την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.
Πηγή: media-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου