Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

«Γολγοθάς» χωρίς τέλος για ανήλικους λαθρομετανάστες

Σε έναν από τους έξι θαλάμους του Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στο Φυλάκιο του Εβρου κρατούνται το τελευταίο διάστημα περίπου 120 ασυνόδευτα ανήλικα, που προέρχονται κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ιράκ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Τα παιδιά αυτά συλλαμβάνονται, καταγράφονται και λίγο καιρό αργότερα καταλήγουν στην Αθήνα, όπου «χάνονται» στην ανωνυμία, με συνέπεια κανείς να μη γνωρίζει τελικά τι γίνεται με αυτά. Τα περισσότερα δεν καταθέτουν ούτε αιτήσεις για άσυλο, καθώς στόχος τους είναι να συνεχίσουν το «παράνομο ταξίδι» τους για κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Το ανησυχητικό είναι ότι ο αριθμός των ανηλίκων που εισέρχονται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει αλματώδη αύξηση σε σχέση με παλαιότερα χρόνια, με συνέπεια τα παιδιά, παρά τις πιέσεις στελεχών της ΕΛΑΣ, να μην μπορούν να απορροφηθούν από ξενώνες ή στέγες ανηλίκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι και πριν από δύο μέρες άλλα 138 ασυνόδευτα ανήλικα, μόνον από την περιοχή της Ορεστιάδας Εβρου, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην Κόνιτσα Ιωαννίνων.
Σε ένα θάλαμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιτίας της υπερπληθώρας μεταναστών στο Κέντρο Υποδοχής στο Φυλάκιο του Εβρου, αρκετές φορές δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία του. Μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα φτάνουν τα 120, ενώ στο ίδιο κέντρο βρίσκονται, σε καθημερινή βάση, περισσότεροι από 300 με 400 ακόμη μετανάστες από διάφορες χώρες. «Προσπαθούμε να συγκεντρώνουμε όλα τα παιδιά σε έναν ξεχωριστό χώρο. Πολύ σπάνια θα τοποθετηθεί σε αυτόν ενήλικας. Επίσης, όταν γεμίσει ασφυκτικά ο χώρος που προορίζεται για παιδιά, κάποια ανήλικα τοποθετούνται μαζί με τις οικογένειες», εξηγεί αστυνομικός. Πρόσφατα είχε δημιουργηθεί πρόβλημα με τις τουαλέτες που δε λειτουργούσαν, ενώ προχτές σημειώθηκε άλλη μία μεγάλη βλάβη σε σωλήνες, με συνέπεια να σημειωθεί υπερχείλιση του συστήματος αποχέτευσης. Τα λύματα πλημμύρισαν την αυλή του κέντρου, ενώ κάποιοι από τους θαλάμους έμειναν για ώρες χωρίς νερό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες διαμαρτυρίες. Επίσης, εξαιτίας της υπερπληθώρας μεταναστών, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να μετατρέψουν σε θάλαμο για οικογένειες ή μητέρες με μικρά παιδιά ακόμη και το αναρρωτήριο. Αξιωματικοί επισημαίνουν ότι έχουν αναφέρει επανειλημμένα τα προβλήματα στην ηγεσία του υπουργείου, ωστόσο λύση δεν έχει βρεθεί. Το αποτέλεσμα είναι μετανάστες να μαλώνουν για ένα... στρώμα, να σημειώνονται μικροσυμπλοκές, ακόμη και εξεγέρσεις.
Μεταφέρονται στην Κόνιτσα
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνο ίδρυμα που δέχεται το τελευταίο διάστημα ανήλικους μετανάστες είναι το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην Κόνιτσα. Από τις αρχές Οκτωβρίου, συνολικά 138 ανήλικα αγόρια μεταφέρθηκαν από την περιοχή της Ορεστιάδας στο συγκεκριμένο κέντρο και από αυτά μόνο τα οκτώ παραμένουν εκεί μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 54 από αυτά μεταφέρθηκαν εκεί στα τέλη του προηγούμενου μήνα, καθώς αυξήθηκε πολύ ο αριθμός των παιδιών που μπαίνουν μόνα τους στην Ελλάδα. Επίσης, προχτές μεταφέρθηκαν από το Φυλάκιο του Εβρου σε ξενώνα στην Αθήνα και δέκα ανήλικα κορίτσια. Ακόμη, άλλα 35 παιδιά μεταφέρθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου στο Κέντρο της Κόνιτσας από τις υπηρεσίες της Αλεξανδρούπολης, ενώ άλλα τέσσερα παιδιά είχαν μεταφερθεί εκεί τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο από τις αστυνομικές υπηρεσίες Κομοτηνής και Διδυμοτείχου. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του κέντρου στην Κόνιτσα, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών αυτών αποχωρούν από το ίδρυμα μία με δύο μέρες μετά την άφιξή τους, εξηγώντας ότι αυτό που θέλουν είναι να πάνε σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα όπου έχουν συγγενείς. Μάλιστα, τα παιδιά αυτά δεν καταθέτουν ούτε αιτήσεις για άσυλο, αφού κάτι τέτοιο θα τους καθυστερούσε.
Πηγή:agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου