Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Στα 100 δολάρια το πετρέλαιο !!!

Στα 100 δολάρια θα φτάσει η τιµή του πετρελαίου µέσα στο 2011, όπως εκτιµούν αναλυτές, επικαλούµενοι τα πρώτα σηµάδια ανάκαµψης της διεθνούς οικονοµίας.
Το ερώτηµα για τους αναλυτές δεν είναι αν θα φτάσει ο µαύρος χρυσόςστα 100 δολάρια το βαρέλι, αλλά πότε αυτό θα συµβεί µέσα στο 2011. Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη του Lawrence Eagles από την JP Morgan που......ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ


, µιλώντας στους «Financial Times»,εκτιµά ότι «το φράγµα των 100 δολαρίων θα σπάσει µέσα στο πρώτο εξάµηνο του 2011».

Πάντως, την Τρίτηστη Νέα Υόρκη οι τιµές του αργού ξεπέρασαντα 90 δολάριατο βαρέλι – χθες κινούνταν στα 88-89 δολάρια – εξαιτίας του γεγονότοςότι υπάρχουν σηµάδιαανάκαµψης της αµερικανικής και της κινεζικής οικονοµίας, των µεγαλύτερων πελατών πετρελαίου παγκοσµίως.

«Αποτελεί παρελθόν πλέον ηπερίοδος των χαµηλών τιµών στο πετρέλαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua ο Fatih Birolεπικεφαλής οικονοµολόγος του ∆ιεθνούς Οργανισµού Ενέργειας (∆ΟΕ).

«Σοκ ζήτησης»
Από την πλευρά τους, οι «FT» σηµειώνουν πως «για πρώτη φορά σε δύο χρόνια οι ταύροι του πετρελαίου αρχίζουν να ξεπερνούν αριθµητικώς τις αρκούδες». Και τονίζουν πως η αγορά πετρελαίου υφίσταται σήµερα ένα «σοκ ζήτησης», µε τη φετινή αύξηση της κατανάλωσης να κινείται προς το υψηλότερο σηµείο των τελευταίων 30 ετών. Οσο για τα µέλη του πετρελαϊκού καρτέλ του ΟΠΕΚ, συναντώνται το Σάββατο στον Ισηµερινό για να εξετάσουν αν θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις ποσότητες που παράγουν, καθώς επίσηςαν η αυξηµένη αυτή ζήτηση θα έχει διάρκεια. ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου