Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Τολμάς να καπνίσεις; Έρχονται οι Ράμπο!!!

Οι ράμπο της υγείας στη µάχη των αντικαπνιστικών µέτρων

Οι ράμπο της υγείας µπαίνουν στη µάχη της εφαρµογής των αντικαπνιστικών µέτρων, αφού θα καταλογίζουν πρόστιµα στους καπνιστές που παραβαίνουν τον νόµο. Είναι ενδεικτικό πως σε διάστηµα τριών µηνών έχουν επιβληθεί µόλις 500 πρόστιµα, παρά την ανταρσία των καταστηµαταρχών που επιµένουν στα τασάκια.

«Ο νόµος τηρείται και θα συνεχίσει να τηρείται», δήλωσε χθες ο γενικός γραµµατέας Δηµόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας κ. Αντώνης Δηµόπουλος, ο οποίος ωστόσο παραδέχτηκε πως η ηγεσία δεν είναι ικανοποιηµένη από τα αποτελέσµατα εφαρµογής των µέτρων.

«Πρωταθλητές» της παρανοµίας
Ειδικότερα, από τους 6.000 ελέγχους σε όλη τη χώρα έχει φανεί πως οι «πρωταθλητές» της παρανοµίας βρίσκονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου συνεχίζουν να ανάβουν τσιγάρο στους κλειστούς δηµόσιους χώρους.

Αλλωστε, και τα ευρήµατα της πρόσφατης πανελλαδικής έρευνας «Ηellas Health III» που παρουσίασε ο καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας, δείχνουν πως ο καπνός «πνίγει» τα εστιατόρια, µε το 43% των ερωτηθέντων να απαντούν πως οι πελάτες κάπνιζαν.

Αυτός είναι και ο λόγος που την επόµενη εβδοµάδα θα υπάρξει σχετική τροπολογία, η οποία θα ανάβει το πράσινο φως στους Επιθεωρητές Δηµόσιας Υγείας να κόβουν κλήσεις στους παραβάτες.

Πάντως, ο κ. Δηµόπουλος επισήµανε πως ο νόµος δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα, αντίθετα βασικός στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η προστασία των ανηλίκων από τον καπνό και η ανάπτυξη αντικαπνιστικής κουλτούρας στη χώρα µας µέσω εκπαιδευτικών προγραµµάτων.

Η πρόληψη είναι άλλωστε και το κεντρικό θέµα του 1ου Συνεδρίου για τον Ελεγχο του Καπνίσµατος που διοργανώνει η Συντονιστική Αντικαπνιστική Επιτροπή σε συνεργασία µε το υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήµιο Harvard και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Οπως υπογράµµισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, πρόεδρος της Συντονιστικής Αντικαπνιστικής Επιτροπής, «πρέπει να δοθεί έµφαση στην Παιδεία και να θέσουµε βάσεις για την ανάπτυξη µόνιµων και διαχρονικής ισχύος εκπαιδευτικών µηχανισµών».

Κρίσιµος Δεκέµβριος
Σηµειώνεται ωστόσο πως ο Δεκέµβριος είναι ο µήνας αξιολόγησης της αποτελεσµατικότητας των αντικαπνιστικών µέτρων, µε πηγές του υπουργείου Υγείας να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόµενο ελαστικοποίησης του νόµου σε δηµόσιους χώρους όπου δεν συχνάζουν ανήλικοι.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου