Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Το μοναδικό Χιονοδρομικό Κέντρο με χιόνι στη χώρα η Βασιλιτσα, αλλά ακόμη δεν λειτουργεί

Tις έντονες διαμαρτυρίες των ξενοδόχων του Νομού Γρεβενών προκάλεσε το γεγονός ότι από την περασμένη Τετάρτη το ύψος του χιονιού στο Χιονοδρομικό της Βασιλίτσας ανέρχετε σε πάνω από μισό μέτρο και παρ’ όλα αυτά το Χιονοδρομικό παρέμεινε εκτός λειτουργίας. Στερώντας από τα ξενοδοχειακά καταλύμματα της περιοχής να πάρουν μια βαθιά οικονομική ανάσα, τη στιγμή μάλιστα που οι ενδείξεις για τη φετινή χειμερινή τουριστική σεζόν μόνο ευοίωνες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, κάνοντας λόγο για μείωση επιπλέον 40% στη τουριστική κίνηση σε σχέση με την ήδη κάκιστη περσινή χρονιά.


Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε στην «Πρωϊνή» ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Ξενοδόχων Νομού Γρεβενών κ. Σταμάτης Τζιούφας, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας για την μη έγκαιρη λειτουργία του Χιονοδρομικού.

Σε μια τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία όπου η οικονομική κρίση, μας έχει πλήξει ανεπανόρθωτα, είναι εγκληματικό να μην εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία που μας έδωσε φέτος ο καιρός, αφού από την περασμένη Τετάρτη η Βασιλίτσα είναι το μοναδικό Χιονοδρομικό της χώρας που έχει χιόνι τόσο νωρίς και θα μπορούσε να λειτουργήσει το Σαββατοκύριακο, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες που αδημονούν να κάνουν σκι. Αναμφίβολα οι ευθύνες όλων των αρμόδιων για τη μη ετοιμότητα της Βασιλίτσας είναι μεγάλες, αφού ήδη χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία να ανασάνουμε οικονομικά όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούμαστε στο τομέα του τουρισμού και κατ’ επέκταση και όλη η τοπική οικονομία.

Δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να πετάμε τέτοιες ευκαιρίες, αφού γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο κλάδος μας πάει από το κακό στο χειρότερο. Αρκεί να σας πω ότι βρισκόμαστε ήδη ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα και στα ξενοδοχεία δεν υπάρχει ψυχή, δεν υπάρχει κυριλεκτικά, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, ούτε ένας πελάτης. Επίσης, δραματική είναι και η μείωση στις κρατήσεις για τις γιορτές αφού ανέρχεται σε 40% σε σχέση με την περσινή καταστροφική σεζόν. Η αγανάκτησή μας πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο και δεν μπορούμε να ανεχτούμε καμιά δικαιολογία.

Σ’ ένα νομό που έχει στηρίξει την αναπτυξιακή του προοπτική στον χειμερινό τουρισμό και σε μια τοπική οικονομία που έχει επενδύσει πάνω σ’ αυτό το τομέα, είναι, λίαν επιεικώς, απαράδεκτο να μην είναι εγκαίρως έτοιμος ο βασικός πυλώνας του τουριστικού μας προϊόντος. Ξαναλέω, είναι αποκλειστική ευθύνη των αρμοδίων να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα ,είτε αφορούν το προσωπικό είτε τη συντήρηση, του Χιονοδρομικού. Αυτά τα προβλήματα έπρεπε ήδη να έχουν λυθεί και η Βασιλίτσα να είναι ήδη σε λειτουργία».

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι 8 «υπό μονιμοποίηση» υπάλληλοι του Χιονοδρομικού συνεχίζουν να εργάζονται στη συντήρηση του Κέντρου, αν και ακόμα δεν έχουν υπογράψει τις συμβάσεις πρόσληψής τους, παρά το γεγονός ότι εδώ και ένα μήνα ο βουλευτής Γρεβενών είχε δηλώσει ότι το θέμα της πρόσληψής τους θεωρείται λήξαν. Ουσιαστικά δηλαδή οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι αυτή τη στιγμή εργάζονται αμισθί και χωρίς ασφάλεια. Μιλώντας, πάντως, στην «Πρωϊνή» το μεσημέρι της Παρασκευής (26 Νοεμβρίου), ο κ. Χαντάβας επανέλαβε ότι:

«Το θέμα των υπαλλήλων του Χιονοδρομικού εχει οριστικά λήξει θετικά. Οι προσλήψεις των οχτώ υπαλλήλων είναι δεδομένες αφού έχουν ήδη υπογραφεί από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο. Απομένει το τυπικό της υπόθεσης, δηλαδή η υπογραφή των συμβάσεων με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αυτό είναι καθαρά υπηρεσιακό θέμα και δεν τίθεται ζήτημα πολιτικής βούλησης. Ξαναλέω ότι οι προσλήψεις είναι ήδη δεδομένες και υπογεγραμμένες από τον κ. Γερουλάνο. Θεωρώ ότι σύντομα θα τελειώσει και το τυπικό του θέματος. Τώρα αν με ρωτάτε για την ετοιμότητα του Κέντρου, θεωρώ ότι αμόδια να απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα είναι η Διοικούσα Επιτροπή του Φορέα Διαχείρησης».

Μετά και από αυτές τις δηλώσεις του κ. Χαντάβα, το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Εφόσον οι προσλήψεις έχουν υπογραφεί από τον κ. Γερουλάνο γιατί η Διοικούσα Επιτροπή του Φορέα Διαχείρησης του Χιονοδρομικού δεν προχωρά στην υπογραφή συμβάσεων έτσι ώστε και οι οχτώ υπάλληλοι να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος, αλλά να πληρώνονται και κανονικά; Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Παπαξάνθης τόνισε:

«Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι το θέμα των προσλήψεων θα έχει ολοκληρωθεί τα επόμενα 24ωρα, όπως επίσης και η λειτουργία του Χιονοδρομικού, που είναι άλλωστε και η ουσία του θέματος. Μέσα στα επόμενα 24ωρα ολοκληρώνεται η συντήρηση και είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωϊνής», οι περισσότερες εργασίες συντήρησης έχουν ολοκληρωθεί. To Σάββατο θα ελεγχθούν τα λιφτ από τον αρμόδιο μηχανολόγο από τη Βέροια, ο οποίος θα πρέπει να δώσει την έγκριση για την ασφαλή λειτουργία τους. Μόλις γίνει και αυτό, θα πρέπει να «πατηθεί» η πίστα για να μπορεί να γίνει σκι και να ολοκληρωθούν και κάποιες άλλες μικροεργασίες και το Χιονοδρομικό θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Αρκεί βέβαια, να συνεχίσει να είναι σύμμαχος ο καιρός και να υπάρχει χιόνι. Σ' αυτή τη περίπτωση, το επόμενο Σαββατοκύριακο και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Βασιλίτσα θα είναι σε θέση να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες για φέτος.

Πηγή: ''Πρωϊνή'' Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου