Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Σκηνικό απόλυτης αναρχίας στην Αίγυπτο

Συνεχίζεται για έκτη ημέρα η λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο, ενώ οι διαδηλωτές, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε ο στρατός συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες στην πλατεία Ταχίρ.

Κύριο αίτημα είναι η απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ σύμφωνα με ιατρικές  και αστυνομικές πηγές 102 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στην ίδια κίνηση προχώρησαν και άλλες χώρες.
 
Στις διαδηλώσεις συμμετέχει και ο  αιγύπτιος αντιφρονών και τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι.
Ομάδες φρούρησης  των κατοίκων βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης με στόχο να αποτρέψουν τις λεηλασίες.
Τα άρματα μάχης συνεχίζουν να βρίσκονται στο κέντρο του Καΐρου, ενώ μαχητικά αεροσκάφη και στρατιωτικά ελικόπτερα έκαναν την εμφάνισή τους πάνω από την Αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Τα καταστήματα είτε είναι κλειστά, είτε έχουν υποστεί ζημιές. Πολλά πρατήρια βενζίνης έχουν κλείσει τις φιάλες τους.
Την ίδια ώρα, παρά τη λαϊκή απαίτηση για παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επισκέφθηκε ένα κέντρο επιχειρήσεων του στρατού.
Επιπλέον, απαγορεύτηκαν οι εκπομπές του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα από τις αρχές.
Ταυτόχρονα, κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν την Αίγυπτο οι τουρίστες,
αλλά και το διπλωματικό προσωπικό πρεσβειών με τη συμβολή και τη βοήθεια των χωρών τους.
Υπενθυμίζεται πως ο Ομαρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και συνεργάτης του Αιγύπτιου προέδρου, ορκίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας, ενώ νέος πρωθυπουργός διορίστηκε, μετά από διάταγμα του Αιγύπτιου προέδρου, ο υπουργός Αεροπορίας πτέραρχος Αχμαντ Σαφίκ.
Τραγικός απολογισμός
Τουλάχιστον 102 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σαρώνουν την Αίγυπτο, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και πρώτων βοηθειών που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και απολογισμό του Ρόιτερς βάσει δηλώσεων από ιατρικές πηγές, νοσοκομεία και αυτόπτες μάρτυρες.
Δεν υπάρχει έως τώρα επίσημος απολογισμός του αριθμού των θυμάτων και στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερος, δεδομένης της σύγχυσης στη χώρα.

Περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες στην Αίγυπτο επειδή επιδίδονταν σε λεηλασίες κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου