Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Φτιάξε μόνο σου : ένα ραδιόφωνο από το τίποτα

Σας αρέσουν οι κατασκευές? Θέλετε να περάσετε την ώρα σας δημιουργώντας και κατασκευάζοντας περίεργες αλλά και χρηστικές συσκευές ?
 
Σήμερα έχουμε : Πώς να φτιάξετε ένα ραδιόφωνο
Ένα πραγματικό ραδιόφωνο που θα παίζει κανονικά μουσική
Τι θα χρειαστούμε
Ένα κυλινδρικό χαρτόνι ( από χαρτί τουαλέτας)
Συνδετήρες
Ένα ξυράφι
Και γαλβανισμένο σύρμα
Και Ένα πλακέ ξύλο για βάση
Και καλώδια

Τυλίξτε το σύρμα στο κυλινδρικό χαρτόνι (δείτε το video). Ο καλύτερος τρόπος είναι με το χέρι. Μόλις το τελειώσετε θα έχετε φτιάξει ένα πηνίο.
Στερεώστε το πηνίο με πινέζες στο ξύλο  « βάση»
Συνδέστε την μία άκρη του πηνίου με έναν συνδετήρα( τον στερεώνουμε στην βάση με πινέζα) και ύστερα με το ξυράφι ( που και αυτό το συνδέουμε στην βάση ). Στον συνδετήρα συνδέουμε ένα μακρύ καλώδιο που το χρησιμοποιούμε για κεραία. Το καλώδιο της κεραίας πρέπει να έχει μεγάλο μήκος για καλύτερη λήψη.

Παίρνουμε ένα μικρό μολυβάκι και καρφώνουμε στο Πίσω μέρος του ένα μικρό σιδεράκι ( μπορούμε να χαλάσουμε έναν συνδετήρα) αλλά θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με τον γραφίτη. Το σιδεράκι το στερεώνουμε στην βάση με μια πινέζα και με ένα καλωδιάκι το ενώνουμε μ έναν συνδετήρα που στερεώνουμε στην βάση μας( είναι η σύνδεση του ακουστικού. Συνδετήρας έξοδος)

Την άλλη άκρη του πηνίου την συνδέουμε σε έναν συνδετήρα τον οποίο έχουμε καρφώσει στο ξύλο. Αυτός ο συνδετήρας είναι η γείωση του ραδιοφώνου μας. Για να πετύχουμε καλύτερη γείωση συνδέουμε ένα μακρύ καλώδιο το οποίο πρέπει να έρχεται σε επαφή με το έδαφος.
Στην συνέχεια συνδέουμε στον συνδετήρα ένα μικρού μήκουςκαλωδιακι και αν θέλουμε την κατασκευή μας ποιό περιποιημένη βάζουμε έναν ακόμη συνδετήρα και το καρφώνουμε στο ξύλο. Αυτή θα είναι η άλλη σύνδεση  σύνδεση του ακουστικού( συνδετήρας έξοδος).

Τώρα παίρνουμε ένα απλό ακουστικό και συνδέουμε τα δυο καλωδιάκια στους συνδετήρες που ορίσαμε ως εξόδους.

Φέρνοντας το μολυβάκι σε επαφή με το ξυράφι και κουνώντας το μπορούμε να πιάσουμε κάποιο σταθμό


Δεν χρειάζεται μπαταρίες. Προσοχή ένα δεν δουλεύει βεβαιωθείτε ότι τα μεταλλικά στοιχεία δεν έχουν καλύψει που να εμποδίζει το ρεύμα

lay-out.gr

1 σχόλιο:

  1. Αδερφια μια παρατηρηση εχω να κανω:τα απλα ακουστικα δεν θα δουλεψουν σε καμια περιπτωση.Για να δουλεψει η κατασκευη χρειαζονται ακουστικα απο ενα παλιο χαλασμενο τηλεφωνο η ο βομβητης απο αυτο το χαλασμενο τηλεφωνο.Ο βομβητης ειναι κρυσταλικο ηχειο και η κατασκευη δουλευει πολυ καλα.Για γειωση πολυ καλη δουλεια κανει ο σωληνας του καλοριφερ αρκει να μην ειναι βαμμενος και να φαινεται ο χαλκος.Αυτα. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή