Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Διατροφή VS Καρκίνου των καπνιστών!

Η κατανάλωση μιας όσο γίνεται μεγαλύτερης ποικιλίας φρούτων και λαχανικών φαίνεται να είναι σημαντικότερη από την ποσότητα όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα για τους καπνιστές, προκύπτει από μεγάλη ολλανδική μελέτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


pyles.tv

  «Αν και η διακοπή του καπνίσματος είναι η σημαντικότερη προληπτική δράση στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα, η κατανάλωση μιας ποικιλίας διαφορετικών φρούτων και λαχανικών μπορεί επίσης να μειώνει τον κίνδυνο ανεξάρτητα από την ποσότητα, ειδικά μεταξύ των καπνιστών
» δήλωσε o X. Μπας Μπουένο Ντε Μεσκίτα, επικεφαλής της έρευνας στο ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος.

  Η μείωση του κινδύνου αφορά κυρίως το καρκίνωμα του πλακώδους επιθηλίου, το οποίο αντιστοιχεί γύρω στο ένα τέταρτο των κρουσμάτων καρκίνου του πνεύμονα.

  Οι ερευνητές εξέτασαν την κατανάλωση 14 φρούτων και λαχανικών, είτε φρέσκων είτε αποξηραμένων ή σε κονσέρβα. Η ποικιλία βρέθηκε να είναι σημαντικότερη από την ποσότητα που καταναλώνει κανείς όσον αφορά την πρόληψη της ασθένειας. Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει αδιευκρίνιστος, ωστόσο οι ερευνητές προχωρούν σε μια λογική υπόθεση: «Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλά βιοδραστικά στοιχεία, και είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι είναι σημαντικό να καταναλώνει κανείς όχι μόνο τις συνιστώμενες ποσότητες, αλλά και να καταναλώνει ένα πλούσιο μείγμα αυτών των βιοδραστικών ουσιών» σχολίασε ο Δρ Μπουένο Ντε Μεσκίτα.

  «Παρόλα αυτά, το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο μόνος αποδεδειγμένος τρόπος να μειώσει κανείς τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα είναι η αποφυγή του καπνού σε όλες τις μορφές του» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου