Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Φόρεσαν ... τσεμπέρι του Ψωμιάδη - TΩΡΑ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ! ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗ;;;;;

Του φόρεσαν τσεμπέρι του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, οι γυναίκες της Μονοκλησσιάς, τηρώντας πιστά το έθιμο, που θέλει κάθε άνδρα που κυκλοφορεί την ημέρα της Γυναικοκρατίας στο χωριό τους, να φοράει μαντήλι στο κεφάλι και ποδιά στη μέση.
Το έθιμο της Γυναικοκρατίας, είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα και εκτός από την Μονοκκλησιά, αναβιώνει και σε άλλα χωριά του νομού Σερρών, με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί από κοντά τις νέες «Αμαζόνες», που έστω και για μία ημέρα παίρνουν στα χέρια τους την εξουσία από τους άνδρες του χωριού.

Το έθιμο έφεραν Θράκες πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία. Ονομάζεται και γιορτή της «Μπάμπως» (η γριά μαμή του χωριού) ή «Μπάμπω γκιονού», καθώς και «βρεξούδια», γιατί εκείνη τη μέρα καταβρέχουν όσους άνδρες θα τολμήσουν να βγούνε από το σπίτι.
Κατά την εξέλιξη του δρώμενου, όλες οι γυναίκες του χωριού, ντυμένες με παραδοσιακές στολές, κατευθύνονται στο «κονάκι» της Μπάμπως, της γεροντότερης γυναίκας, για να την τιμήσουν. Θεωρούν πως στο πρόσωπο της Μπάμπως βρίσκει την καλύτερη και διαρκέστερη έκφραση η έννοια της μητρότητας.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, βρέθηκε το Σάββατο (8/1) μαζί με τους συνεργάτες του στο γραφικό χωριό, όπου χόρεψε με τις γυναίκες και έδωσε τις ευχές του στην «Μπάμπω», δηλώνοντας πως : «Τίμησα και εγώ τη Μπάμπω, γιατί και εμένα με ξεγέννησε μαμή για αυτό βγήκα τόσο έξυπνος».
infoserres.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου