Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Νέο ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ

Μια ακόμη πράξη στο δράμα της συνεχούς συρρίκνωσης του εισοδήματος των πολιτών έρχεται να παιχτεί την Τρίτη, καθώς η Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) συνεδριάζει προκειμένου να εγκρίνει τα νέα τιμολόγια που έχει υποβάλει η ΔΕΗ και τα οποία φέρνουν από τη νέα χρονιά αυξήσεις για περίπου 3 εκατ. πελάτες της αλλά και μειωμένα έσοδα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ – ίσως και περισσότερο - για την ίδια.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


πρωτο θεμα

Όσο κι αν οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις αυξήσεις να είναι χαμηλότερες εκείνων για τις οποίες είχε προ διμήνου δώσει την έγκρισή της η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη, οι αυξήσεις εκτιμάται ότι για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν έως 800 κιλοβατώρες ανά 4μηνο και δεν υπαχθούν, τελικά, στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο (ΚΟΤ), οι επιβαρύνσεις θα φτάσουν, περιλαμβανομένης και της αύξησης του ΦΠΑ στο ρεύμα (από 11% γίνεται 13% ο συντελεστής), στο 11% περίπου,  έναντι εγκεκριμένης αύξησης 13,7% προ διμήνου.

Με βάση την αρχική απόφαση της υπουργού, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών που κινείται ανάμεσα στις 801 και στις 2.000 κιλοβατώρες θα είχε αυξήσεις της τάξης του 2,7% έως 4,4%, ενώ για τα μεγάλα νοικοκυριά και τους έχοντες, με καταναλώσεις άνω των 2.000 κιλοβατωρών στο 4μηνο, θα υπάρξουν μειώσεις, οι οποίες θα αγγίξουν το 14% για λογαριασμούς με περισσότερες από τις 3.000 κιλοβατώρες.

Αυξήσεις θα εφαρμοστούν και στις περισσότερες μικρομεσαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις, ωστόσο και αυτές αναμένεται να είναι κατά 2% με 3% χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες που είχαν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο και οι οποίες προσέγγιζαν το 8% κατά περίπτωση.

Αντίθετα, μειώσεις θα υπάρξουν στις εμπορικές καταναλώσεις, μιας και η συγκεκριμένη κατηγορία είναι αυτή που έχει επιδοτήσει σε μεγάλο βαθμό κατά τα προηγούμενα χρόνια άλλες κατηγορίες πελατών, καθώς η λογική των νέων τιμολογίων είναι να αρθούν ακριβώς αυτές οι στρεβλώσεις με τις διάφορες επιδοτήσεις.

Επιπλέον αναμένεται στο προσεχές διάστημα να υπάρξει νέα επιβάρυνση στα νοικοκυριά, καθώς το βασικό σενάριο για το τέλος που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών για να πληρωθούν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θέλει αυτό να αυξάνεται στα 1,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι των 0,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ισχύουν τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου