Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ξεκινά μαραθώνιος διαπραγματεύσεων μετά το Λουξεμβούργο

Η αφετηρία ενός μαραθωνίου σκληρών διαπραγματεύσεων για τη συνέχιση της χρηματοδότησης και μετά το 2011 φαίνεται ότι ήταν η άτυπη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο, καθώς νέες λεπτομέρειες έρχονται στο φως για το τι συζητήθηκε μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και των εκπροσώπων της Ε.Ε. και της ΕΚΤ.

Η Αθήνα για πρώτη φορά χθες, δια του υπουργού Οικονομικών, αναγνώρισε δημόσια ότι είναι αδύνατη η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2012, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου την Κυριακή, διευκρίνισε ότι το αντικείμενο των συνομιλιών που είχε με τους ομολόγους του το βράδυ της Παρασκευής αφορούσε την εξεύρεση λύσης για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας για το 2012 και το 2013, οι οποίες υπολογίζονται σε συνολικά 50 δισ. ευρώ. Ένας τρόπος, εξήγει ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα ήταν να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση που επιτρέπει στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. να αγοράζει ομόλογα μελών κρατών από την πρωτογενή αγορά.
Ωστόσο, όπως φάνηκε στο Λουξεμβούργο, η παράταση της βοήθειας προς την Αθήνα προσκρούει στις επιφυλάξεις των Γερμανών, που διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε νέα χρηματοδότηση χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις αλλά και μια μορφής ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Ζητούν εγγυήσεις
Σημερινό ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει ότι ενδέχεται να ζητηθεί από την Ελλάδα να δώσει εγγυήσεις για τυχόν νέο δάνειο –πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου ή έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν ως «υποθήκη» για τα επιπλέον κεφάλαια που θα λάβει η Ελλάδα. Η παροχή τέτοιων εγγυήσεων –εξηγεί ευρωπαίος αξιωματούχος στο Bloomberg- θα διευκόλυνε πολιτικά τις κυβερνήσεις που πιέζονται, όπως την Φινλανδία και τη Γερμανία.

«Θα αναγκαστούμε να πιούμε το πικρό ποτήρι. Θα αναγκαστούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Ποια θα ήταν η εναλλακτική; Δεν θέλουμε να εξωθηθούμε σε μια αναδιάρθρωση», είπε στο Bloomberg ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά και βουλευτής της CDU, Norbert Barthle.

Για το έλλειμμα και τις γερμανικές ενστάσεις
Την ίδια σκληρή στάση του Βερολίνου περιγράφει και χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal. Επικαλούμενο πηγές στην Αθήνα, αναφέρει ότι η Ελλάδα ζήτησε χθες από τους εταίρους της τη χαλάρωση των στόχων για το έλλειμμα. «Η Ελλάδα ζήτησε την ελάφρυνση των στόχων, και συγκεκριμένα να μετατεθεί ο στόχος του 3% του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον δύο χρόνια», φέρεται να είπε αξιωματούχος που λέγεται ότι είχε άμεση γνώση της άτυπης σύσκεψης στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από τη γερμανική πλευρά.
Το δημοσίευμα μεταφέρει την ανησυχία του Βερολίνου για το γεγονός ότι η κυβέρνηση χάνει την πολιτική βούληση για προχωρήσει σε περικοπές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανία, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, αναμένει από την Ελλάδα να διπλασιάσει και να επιταχύνει τις προσπάθειές της, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση επιπλέον βοήθειας.
Οι απόψεις αυτές, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, εκφράστηκαν στη σύσκεψη του Λουξεμβούργου και μάλιστα από γερμανικής πλευράς ξεκαθαρίστηκε ότι επιπλέον δάνεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να είναι μέρος ενός πακέτου που θα περιλαμβάνει πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις, καθώς και διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των κατόχων ελληνικών ομολόγων για επιμήκυνση της αποπληρωμής τους.

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στην αμερικανική εφημερίδα ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κέντρικής Τράπεζας αντιτίθεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δήλωσε βέβαιος ότι στη σύνοδο των υπουργών οικονομικών στις 16 και 17 Μαΐου θα συζητηθεί εξαντλητικά το θέμα της Ελλάδας.
ΤΑ ΝΕΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου