Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Συνήγορος του Πολίτη: Η κρίση παραλύει τη δημόσια διοίκηση

Σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό έγινε «μπαταχτσής» και ανοργάνωτο  το Δημόσιο στη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης.

Όπως αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία παραδόθηκε χθες στον  Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο,  πολλαπλασιάσθηκαν τα φαινόμενα   καθυστερήσεων πληρωμών, τα   προβλήματα λειτουργίας υπηρεσιών λόγω ελλιπούς στελέχωσης σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις, οι  καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων κ.α.

«Η οικονομική κρίση αποτελεί πρόκληση για τους πολιτικούς και διοικητικούς θεσμούς, καθώς απαιτείται να ενταθεί η θεσμική λειτουργία, η τήρηση των αρχών και των κανόνων του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, επισήμανε η αναπληρώτρια Συνήγορος του Πολίτη κυρία Καλλιόπη Σπανού» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου,  στην οποία παρουσίασε την ετήσια έκθεση της Αρχής.

Ο  αριθμός των καταγγελιών των πολιτών για το 2010  ανέρχεται στις 13.179, στα ίδια υψηλά επίπεδα του 2009, αλλά παρουσιάζει αύξηση  20% συγκριτικά με την περίοδο προ του 2008 περίοδο.

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι η διοίκηση αμελεί πλέον τις διαδικαστικές της υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες και η  καθυστέρηση, η παράλειψη απάντησης ή η έλλειψη σεβασμού των προθεσμιών εμφανίζονται συχνότερα.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης  ότι η Ανεξάρτητη Αρχή κατακλύστηκε από καταγγελίες, πολλές από τις οποίες  αφορούσαν αιτήματα για βοήθεια από υπερχρεωμένα νοικοκυριά, άνεργους, επιχειρηματίες σε κίνδυνο πτώχευσης κλπ. , για θέματα που συχνά δεν ενέπιπταν στο πεδίο αρμοδιότητάς της.

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου