Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Αποφασισμένοι για το "καπέλο" στα τσιγάρα οι περιπτερούχοι

Σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαρτίου αναμένεται να επιβεβαιώσουν οι περιπτερούχοι την απόφασή τους για αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 10 λεπτά ανά πακέτο στη Θεσσαλονίκη.

«Από τη στιγμή που το κράτος και το υπουργείο Οικονομικών δεν παίρνει την πολιτική βούληση να αυξήσει το ποσοστό κέρδους στο 8%, που θεωρούμε ότι είναι ένα αξιοπρεπές ποσοστό, αποφασίσαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μας», δήλωσε στη Voria.gr o πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Ψιλικών, Καπνοπωλών και Ενοικιαζόμενων Περιπτέρων Μακεδονίας, κ. Κώστας Ιακώβου.
Όπως τόνισε μετά την παρέμβαση του ΣΔΟΕ που έκρινε παράνομη ανάλογη αύξηση της τιμής των τσιγάρων από τους συναδέλφους τους στην Κρήτη, ο νομικός σύμβουλος του σωματείου ερευνά το πώς μπορεί να γίνει η αύξηση χωρίς να κατηγορηθούν οι περιπτερούχοι για εναρμονισμένες πρακτικές.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως υποστηρίζουν οι περιπτερούχοι, η αναγραφόμενη τιμή στα καπνικά προϊόντα είναι ενδεικτική, με βάση τη διάταξη του άρθρου 100 του τελωνειακού κώδικα και άρα δεν είναι υποχρεωμένοι να πωλούν τα προϊόντα με την αναγραφόμενη τιμή. Αντίθετα, έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουν εξωτερικά το πακέτο, επικολλώντας πρόσθετη ετικέτα, στην οποία θα αναγράφεται το επιπλέον κόστος και τα αρχικά του σωματείου. Από την πλευρά του το ΣΔΟΕ κρίνει την αύξηση αυτή παράνομη, επειδή προσκρούει στο άρθρο 100 του τελωνειακού κώδικα, όπου ρητά αναφέρεται από ποιους καθορίζεται η τιμή λιανικής πώλησης των βιομηχανοποιημένων καπνών, ο υπολογισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Σύμφωνα, με τον κ. Ιακώβου η αύξηση κατά περίπου 0,10 ευρώ ανά πακέτο θα αποτελέσει μια μικρή ανάσα για τους περιπτερούχους της περιοχής οι οποίοι με τα σημερινά ποσοστά κέρδους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στα λειτουργικά τους έξοδα. «Ημερησίως το κέρδος μας φτάνει τα 40 ευρώ μεικτά την στιγμή που τα λειτουργικά μας έξοδα ανέρχονται στα 60 ευρώ την ημέρα» αναφέρει ο κ. Ιακώβου.
Σήμερα, το ποσοστό κέρδους των περιπτερούχων και καπνοπωλών του νομού είναι στο ύψος του 3,5%. Η Ένωση ζητεί την αύξηση του ποσοστού κέρδους στο 7%-8%, τόσο στα καπνικά προϊόντα όσο και στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ,  ώστε να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη βιωσιμότητα του επαγγέλματός τους.
Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου το προηγούμενο έτος 300 συνάδελφοί του, από τους περίπου 2.500 σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης, έχουν βάλει λουκέτο στα καταστήματα ψιλικών και στα περίπτερά τους. Παράλληλα, εκτιμά ότι μέχρι το Πάσχα ακόμη 300 περίπτερα θα κλείσουν στον νομό.
Κύρια αιτία κατά τον ίδιο είναι η δραστική μείωση της κερδοφορίας στα προϊόντα καπνού, στις κάρτες τηλεφωνίας και στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών.
Πάντως, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης αν υπάρξει θετική ανταπόκριση από την κυβέρνηση στο αίτημά τους για αύξηση του ποσοστού των κερδών στο 8%, οι καπνοπώλες δεν θα προχωρήσουν στην αύξηση του 10λεπτου στα τσιγάρα σε ένδειξη καλής θελήσεως και θα προχωρήσουν σε διάλογο με το υπουργείο για να βρεθεί λύση στα προβλήματα του κλάδου τους.



Πηγή:Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου