Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Βενετία, ένα ταξίδι στον χρόνο

Την περίοδο του Καρναβαλιού ένα ταξίδι στη Βενετία, δεν σε μεταφέρει απλά στο χώρο αλλά και στον χρόνο. Το σκηνικό είναι ήδη στημένο, αφού ο χρόνος εκεί έχει σταματήσει στην Αναγέννηση. Δεν έχεις παρά να διαλέξεις μια στολή και να μεταμορφωθείς σε κοντεσίνα, δόγη, βαρόνο, μαρκησία ή καζανόβα και να αναζητήσεις ή να ξαναβρείς τον έρωτα στα σοκάκια της πόλης.
Το καρναβάλι αποτελεί μια πολύ καλή αφορμή για να επισκεφθεί κανείς την ιταλική πόλη, φτάνει να είναι προετοιμασμένος για δύο πράγματα, την κοσμοσυρροή και τις τσιμπημένες τιμές. Το Καρναβάλι της Βενετίας πραγματοποιείται τις ημέρες που προηγούνται της Καθαράς Δευτέρας και περιλαμβάνει μια πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων και χορών που κάθε χρόνο έχουν διαφορετική θεματική. Αριστοκρατικοί χοροί σε παλάτια, αναβιώσεις εθίμων όπως οι μονομαχίες των ιπποτών, πάρτι στους δρόμους και τα μπαρ και η Γαληνοτάτη δεν είναι καθόλου γαλήνια αυτή την εποχή του χρόνου.

 
venice carnival1-1
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η πόλη μετατρέπεται σε ένα απέραντο θεατρικό σκηνικό και χιλιάδες κομπάρσοι με φορεσιές εμπνευσμένες κατά πολύ από την Commedia dell' arte, ξεχύνονται στα στενά της. Ένα πέπλο μυστηρίου και ταυτόχρονα ρομαντισμού σκεπάζει την πόλη και πίσω από τις περίτεχνες βενετσιάνικες μάσκες τα βλέμματα λένε όσα δεν μπορούν να πουν οι λέξεις.
Άλλωστε στα χρόνια της ακμής της πόλης, οι Βενετσιάνοι συνήθιζαν να μασκαρεύονται με πολυτελή κοστούμια και μυστηριώδεις μάσκες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου για να κρατάνε τα αδιάκριτα βλέμματα μακριά από τις ιδιωτικές τους στιγμές.
venetsianikes maskes-1
Πρόκειται για το μακροβιότερο καρναβάλι του κόσμου και έχει τις ρίζες του στον 14ο αιώνα, όταν πολίτες όλων των κοινωνικών τάξεων γιόρταζαν μεταμφιεσμένοι το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης. Τις δύο εβδομάδες που διαρκούσε η γιορτή, οι κάτοικοι της Βενετίας ήταν ελεύθεροι να σατιρίζουν τους άρχοντες της εποχής, να παίζουν τυχερά παιχνίδια και να συμμετάσχουν σε χορούς, κρυμμένοι πίσω από τις μάσκες τους. Η παράδοση διακόπηκε για 2 αιώνες, έως το 1980 που αναβίωσε και μετέτρεψε την πόλη στον νούμερο 1 ευρωπαϊκό προορισμό για το καρναβάλι.
Το καρναβάλι είναι μόνο η αφορμή για να γνωρίσει κανείς μία από τις πιο γραφικές και ρομαντικές, σύμφωνα με πολλούς, πόλεις της Ευρώπης. Σαν βγαλμένη από παραμύθι, η πλωτή πόλη είναι χτισμένη πάνω σε πολυάριθμα μικρά νησάκια που συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες και δημιουργούν υδάτινους δρόμους.
Πλατεία Αγίου Μάρκου
PLATEIA AGIOU MARKOU2-1
Η κύρια πλατεία της πόλης περιστοιχίζεται από κτίρια σπουδαίας αρχιτεκτονικής. Αυτός όμως που δεσπόζει στο χώρο και έχει δώσει και το όνομα του στην πλατεία είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μάρκου, μία εκκλησία βασιλικού ρυθμού του 15ου αιώνα. Το χαϊδευτικό του είναι Chieza d’ Oro (εκκλησία από χρυσό) και είναι πασίγνωστος για τα εντυπωσιακά μωσαϊκά του. Όταν οι Βενετσιάνοι λένε «la piazza» εννοούν μόνο την πλατεία του Αγίου Μάρκου. Όλες οι υπόλοιπες είναι campi. Τα αξιοθέατα της πλατείας είναι ο Πύργος του Ρολογιού και το Καμπαναριό του Αγίου Μάρκου.
Μεγάλο Κανάλι
GRAND CANAL VENICE
Το Μεγάλο Κανάλι (Canal Grande) είναι το κύριο κανάλι για τις μετακινήσεις. Ξεκινάει από τη λεκάνη του Αγίου Μάρκου και καταλήγει σε μια λίμνη κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Αγίας Λουκίας. Η μετακίνηση στο κανάλι γίνεται με ιδιωτικές βάρκες, τα vaporetti (θαλάσσια λεωφορεία), τα θαλάσσια ταξί και τις διάσημες γόνδολες. Οι γόνδολες κάποτε ήταν το κύριο μέσο μεταφοράς αλλά σήμερα χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον από τους τουρίστες. Στη Βενετία το να είναι κανείς γονδολιέρης, θεωρείται ένα ευγενές επάγγελμα το οποίο περνάει από γενιά σε γενιά μέσα στους αιώνες.
Ca' d' Oro (Palazzo Santa Sofia)
Ca'_d'Oro-1
Πρόκειται για ένα από τα πιο φωτογραφημένα κτίρια της πόλης και του δόθηκε αυτό το χαϊδευτικό που σημαίνει «σπίτι από χρυσό» επειδή για τη διακόσμηση του χρησιμοποιήθηκαν φύλλα χρυσού και άλικο χρώμα. Το Ca΄ d’Oro σήμερα είναι γκαλερί και στεγάζει τη συλλογή έργων τέχνης του βαρόνου Giorgio Franchetti.
Η Γέφυρα των Στεναγμών
GEFIRA TON ANASTENAGMON-1
Η διάσημη αυτή γέφυρα σχεδιάστηκε από τον Αntonio Kontino και χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Υπάρχουν δύο εκδοχές για το από που πήρε το όνομα της. Σύμφωνα με την πρώτη η γέφυρα ένωνε την παλιά φυλακή με τη νέα φυλακή που βρισκόταν ακριβώς απέναντι και σ' αυτό το σημείο της διαδρομής οι κρατούμενοι έβλεπαν για τελευταία φορά τον έξω κόσμο. Η άλλη η πιο χαρούμενη εκδοχή λέει ότι τα ζευγάρια φιλιόντουσαν κάτω από τη γέφυρα, το ηλιοβασίλεμα για να κρατήσει η αγάπη τους αιώνια.
Μουράνο και Μπουράνο
murano island-1
Το Μουράνο και το Μπουράνο είναι δύο από τα νησάκια της Βενετίας που αξίζει να επισκεφθείτε. Στο πρώτο μπορείτε να παρακολουθήσετε τον τρόπο κατασκευής του περίφημου ομώνυμου γυαλιού, από τους δεξιοτέχνες τους είδους που φτιάχνουν αντικείμενα σε λίγα λεπτά μπροστά σας. Στα καταστήματα της περιοχής πωλούνται μικρά έργα τέχνης φτιαγμένα από γυαλί μουράνο.
Το παραμυθένιο Μπουράνο, με τα χρωματιστά σπίτια έγινε διάσημο τον 16ο αιώνα για τις περίφημες δαντέλες που έφτιαχναν οι γυναίκες του νησιού, που έγιναν γρήγορα περιζήτητες στην Ευρώπη. Εκεί βρίσκεται και μουσείο κατασκευής δαντέλας.
burano-1
Που να φάτε
Για να μην την πατήσετε σαν... τουρίστες κάντε το όπως οι ντόπιοι. Mπείτε σε ένα bacaro, ένα από τα μικρά μπαρ όπου οι ντόπιοι σταματούν για ένα ποτήρι κρασί, ένα σκαν και κουβεντούλα. Σε μια πόλη που εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς και έχει πολλά κακής ποιότητας τουριστικά εστιατόρια, τα bacari, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα μικρό σνακ με 1 ευρώ και ένα ποτήρι κρασί με δύο ή τρία ευρώ, είναι μια σοφή επιλογή.
Obst- und Gemüsestand auf dem Rialtomarkt, Venedig, Venetien, Italien
Ανακαλύψτε τις υπαίθριες αγορές και γνωρίστε την αυθεντική Βενετία. Η πιο σημαντική υπαίθρια αγορά τροφίμων της Βενετίας είναι η Mercato di Rialto. Περπατήστε ανάμεσα στους πάγκους που είναι παραφορτωμένοι με φρούτα, λαχανικά και τα δημοφιλή θαλασσινά όπως χταποδάκια, γιγάντιες γαρίδες, καβούρια και ψάρια από τη λιμνοθάλασσα. Αγοράστε, επίσης, προσούτο, τυρί, ψωμί και φρούτα για να οργανώσετε το πιο γκουρμέ πικνίκ.
Εστιατόρια
Τα εστιατόρια στη Βενετία σερβίρουν κυρίως ιταλική κουζίνα, με έμφαση στο ψάρι και τα θαλασσινά. Εκτός από τα μακαρόνια, ένα ακόμα γνωστό παραδοσιακό έδεσμα, είναι η polenta (πολέντα), ένα μείγμα από καλαμποκάλευρο, που σερβίρεται ζεστό, σε μορφή πουρέ  ή κρύο, σε μορφή πίτας και συνοδεύει κρεατικά.
Le_Bistrot_de_Venise
Το Al Conte Pescaor (San Marco 544 | Piscina San Zulian - Calle Specchieri, 30100 Venice, Italy (Castello) +390415221483) έχει εξαιρετικά ψαρικά και το προτιμούν οι ντόπιοι, το Le bistrot de Venise, με βενετσιάνικη κουζίνα και πολύ καλά κρασιά, που το βράδυ έχει ζωντανή μουσική  και το Do Forni, το πιο απλό οικογενειακό εστιατόριο με σπιτική. Μην ξεχάσεις και το Da Fiore (Calle del Scaleter, San Polo 2002, Venice), το καλύτερο εστιατόριο της πόλης. Εξαιρετική διακόσμηση και ποιότητα, με το ψάρι να αποτελεί σπεσιαλιτέ.
Πρέπει όμως να αναφέρουμε και τα εστιατόρια των φημισμένων ξενοδοχείων της πόλης, όπως του Hotel Gritti, με θέα στο Μεγάλο Κανάλι  και το La Caravella , του ξενοδοχείου Saturnia, με διακόσμηση βενετικής γαλέρας.
Mπαρ και Καφέ
Η Πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι γεμάτη με υπέροχα ιστορικά καφέ, τα πιο γνωστά είναι το Caffe Florian και το Caffe Quadri. Το πρώτο, ήταν κατα τον 19ο αιώνα αγαπημένο στέκι των διανοούμενων της εποχής , όπως ο Λόρδος Μπάιρον, ο Προυστ και ο Ντίκενς, ενώ το δεύτερο, αποτέλεσε στη διάρκεια της αυστριακής κατοχής στέκι των στρατιωτών. Ένας ακόμη φημισμένος προορισμός για διασκέδαση είναι το Harry’s Bar, το αγαπημένο μπαρ του Χέμινγουεϊ,  γνωστό για τα κοκτέιλ και το καρπάτσιο.
Και, φυσικά, το talk of the town: Centrale (San Marco 1659, Venice). Από τα πιο hip στέκια που μαζεύει το καλύτερο κοινό και μένει ανοικτό μέχρι πολύ αργά.
caffe florian
Βέβαια υπάρχουν αμέτρητα καφέ στη Βενετία με ωραία θέα, τραπέζια στις πλατείες και καλές τιμές. Εκτός από καφέ και ποτά, προσφέρουν και πρόχειρο φαγητό, σάντουιτς για μεσημεριανό, κρουασάν και σπιτικό παγωτό.
Πως θα πάτε
Στη Βενετία μπορείτε να φτάσετε αεροπορικώς, μέσω του αεροδρομίου της πόλης Μarco Polo, ή αυτού του Μιλάνου και στη συνέχεια με τρένο. Η διάρκεια του ταξιδιού Αθήνα- Βενετία είναι περίπου δυόμισι ώρες. Επίσης μπορείτε να φτάσετε ακτοπλοϊκώς από την Πάτρα, την Κέρκυρα ή την Ηγουμενίτσα.
Στην γκάλερι που ακολουθεί θα δείτε διάσημα πολυτελή ξενοδοχεία στα οποία έχουν γίνει τα γυρίσματα γνωστών ταινιών, αλλά και ο πρόσφατος γάμος του Τζορτζ Κλούνεϊ με την Αμάλ Αλαμουντίν. Αυτά είναι για μεγάλα βαλάντια. Για ποιο οικονομικές διακοπές σας προτείνουμε μερικά ξενοδοχεία κοντά στη Πλατεία του Αγίου Μάρκου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου