Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Γιατί δεν κοιμούνται πια τα βράδια οι Γερμανοί τραπεζίτες και οι πολιτικοί

 Η έκθεση του πυρήνα της Ευρωζώνης στην Ελλάδα μπορεί να είναι μικρή αλλά η σημασία της είναι τεράστια. Αυτό αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά καθώς παρά τις τρομολαγνικές αναλύσεις για την 5η δόση και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας η ΕΕ όχι μόνο θα δώσει την 5η (και τις άλλες) δόση αλλά θα δώσει και επιπλέον γενναίο πακέτο οικονομικής βοήθεια ώστε να μην υπάρξει ποτέ αμφιβολία ότι δεν μπορεί να τακτοποιήσει τα του οίκου της. Ακόμα και αν η τακτοποίηση αυτή είναι βασανιστικά αργή.

Και αυτό διότι σε διαφορετική περίπτωση το ντόμινο θα είναι απερίγραπτα καταστροφικό. Και εξηγούμαστε σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch η έκθεση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια είναι συνολικά τεράστια. Ακόμα δηλαδή και εάν τα 330 δισεκατομμύρια του ελληνικού χρέους είναι απειροελάχιστο ποσοστό των συνολικών υποχρεώσεων της Ευρωζώνης μαζί με το δανεισμό της Ιρλανδίας, της Ισπανίας της Πορτογαλίας αλλά και της Ιταλίας και της Ισπανίας – τις οποίες δύο οικονομίες βάζουν στο ίδιο «καλάθι» με την Ελλάδα οι Αμερικανοί αναλυτές- η έκθεση του «πυρήνα» ανεβαίνει στο 16% του γερμανικού ΑΕΠ , το 27% του Γαλλικού και το 17% του βρετανικού.

Και επειδή τα hedge fund και οι ανά τον κόσμο κυριολεκτικά ασύδοτοι κερδοσκόποι δεν ενδιαφέρονται για την Ελλάδα αλλά για το πώς θα βγάλουν κέρδη γίνεται αντιληπτό ότι το Βερολίνο ανησυχεί και θα ανησυχεί για ενδεχόμενη διάδοση της κρίσης. Αυτά βέβαια δεν σημαίνουν πως πρέπει η Αθήνα να γίνει ο μόνιμος και τακτικός επαίτης των ισχυρών. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προχωρήσει στην ανάταξη της οικονομίας. Όμως δεν θα πρέπει να δέχεται εκβιασμούς πόσο μάλλον όταν μπορεί να κάνει η ίδια πολύ μεγαλύτερο...

NEWSCODE.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου