Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Διατροφή για...όνειρα γλυκά

Θρεπτικά συστατικά, όπως οι υδατάνθρακες, η ουσία τρυπτοφάνη και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αϋπνιών. Η τρυπτοφάνη φαίνεται να είναι ίσως η πιο σημαντική θρεπτική ουσία για την ποιότητα του ύπνου μας, καθώς στον οργανισμό μετατρέπεται σε σεροτονίνη, η οποία σχετίζεται με τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και υποβοηθά τον ύπνο.

Τρόφιμα που περιέχουν τρυπτοφάνη, όπως το γάλα, αλλά και τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, οι οποίοι σύμφωνα με μελέτες αυξάνουν τα επίπεδα τρυπτοφάνης στο αίμα, όπως όλα τα αμυλούχα τρόφιμα ολικής άλεσης, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου.
Αντίστοιχα, και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμμετέχουν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, και έμμεσα βοηθούν στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου (προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών Β). Άλλα τρόφιμα που φαίνεται να συμβάλλουν είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το σπανάκι, αλλά και μυρωδικά, όπως ο άνηθος ή ο βασιλικός.
Tip 1:
Μην τρώτε μεγάλες ποσότητες στο βραδινό γεύμα, και ιδίως λιπαρά φαγητά! Υπερμεγέθη γεύματα οδηγούν συνήθως σε στομαχικές διαταραχές που συνδέονται με διαταραχές στον ύπνο και επιδεινώνουν τα συμπτώματα αϋπνίας.

Tip 2:Αντίστοιχα, δεν πρέπει να πάτε στο κρεβάτι σας με άδειο στομάχι, καθώς το πιο πιθανό είναι ότι θα «χάσετε» τον ύπνο σας. Η υπογλυκαιμία προκαλεί την έκκριση ορμονών (προκειμένου να ρυθμιστούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα), οι οποίες ουσιαστικά διεγείρουν τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η διαδικασία του ύπνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου