Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Διχάζει τους επιβάτες το «δεν πληρώνω»

Αντιπαραθέσεις σε αρκετούς σταθμούς του μετρό σημειώθηκαν χθες μεταξύ επιβατών που ήθελαν να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους και μελών ομάδων του κινήματος «δεν πληρώνω».
 
Οι τελευταίοι προχώρησαν σε δράσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε περισσότερα από 30 σημεία της Αττικής, με αποτέλεσμα να ανταλλάξουν «βαριές κουβέντες» με πολίτες που δεν ενστερνίζονται αυτού του είδους τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα και αύριο, καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί ανάλογες κινητοποιήσεις.

Στο θέμα αναφέρθηκε εκ νέου ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας, από το βήμα της Βουλής. Ο υπουργός έκανε και πάλι λόγο για αντικοινωνική αντίληψη, σύμφωνα με την οποία «δεν πληρώνω εγώ, ώστε κάθε άλλος Ελληνας να πληρώσει για μένα».

Εν τω μεταξύ, σε συντονισμένες στάσεις εργασίας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι σχεδόν σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ετσι, ο Ηλεκτρικός και το τραμ δεν θα κυκλοφορήσουν από τις 12.00

ως τις 16.00, τα λεωφορεία από τις 11.00 ως τις 15.30 και τα τρόλεϊ από τις 11.00 ως τις 15.00. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εξέφρασε χθες την αγανάκτησή του για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς, για ακόμη μία φορά, μειώθηκε εντυπωσιακά η επισκεψιμότητα στην αγορά του κέντρου της πρωτεύουσας.

Ωστόσο το κύριο βάρος των κινητοποιήσεων περνάει σήμερα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς στον χώρο της Υγείας. Εν όψει του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία που προωθείται από την κυβέρνηση, οι γιατροί του ΙΚΑ αποφάσισαν απεργία διαρκείας, καθώς θεωρούν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις απεργοσπαστικές και ζητούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις από το μηδέν. Επίσης, η Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ προχωρεί σήμερα σε 24ωρη απεργία και σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάλεσε χθες τους γιατρούς της πρωτεύουσας να μη δεχθούν τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας και προκήρυξε απεργία και για σήμερα Παρασκευή.

Οι γιατροί των νοσοκομείων της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας τους ως και την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου. Για επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες ως και τις 10 του μηνός συζητεί και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προχωρεί σε 48ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, ημέρες ψήφισης του νομοσχεδίου, και επεξεργάζεται πρόταση να οργανωθεί για τις ημέρες εκείνες συναυλία στο Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου θα παραμείνουν κλειστά τα φαρμακεία όλης της χώρας, έπειτα από απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Στην Αττική οι φαρμακοποιοί θα απεργήσουν και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης.

Την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας θα αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Ειδικά για τα φαρμακεία της Αττικής (εκτός του Πειραιά) παραμένει άγνωστο πότε θα ξανανοίξουν. Το σίγουρο είναι ότι θα παραμείνουν κλειστά ως και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.


Πηγή:
Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου