Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Άρειος Πάγος για διαμάχη Τατιάνας- Κούλογλου

Τα δικαστήρια μπορούν να επιδικάζουν ως χρηματική ικανοποίηση για προσβολή της τιμής και της υπόληψης μέσω τηλεοπτικών σταθμών μικρότερο ποσό από αυτό των 295.000 ευρώ (100 εκατ. δρχ.) που είναι το ελάχιστο προβλεπόμενο όριο.

Αυτό τόνισε στην πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες θέσεις που είχε εκφράσει και στην μικρή Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το 2009.
Την Ολομέλεια απασχόλησε η αντιπαράθεση των δημοσιογράφων Στέλιου Κούλογλου και Τατιάνας Στεφανίδου για ρεπορτάζ του πρώτου στο Πακιστάν το 2001. Το επίμαχο ρεπορτάζ αμφισβητήθηκε από την Τ. Στεφανίδου η οποία μαζί με άλλους δημοσιογράφους είχε υποχρεωθεί από το Εφετείο να καταβάλει στον Σ. Κούλογλου το ποσό των 295.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για προσβολή της τιμής της υπόληψης του.
Σύμφωνα με τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό η διάταξη εκείνη του Ν. 1178/1981 που εφαρμόζεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς και προβλέπει ότι το ελάχιστο όριο της χρηματικής ικανοποίησης για τις περιπτώσεις αυτές είναι τα 295.000 ευρώ παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Βάσει αυτού, ο κ. Τέντες υποστήριξε ότι ο δικαστής δεν δεσμεύεται από το όριο αυτό και μπορεί να επιβάλει και μικρότερα ποσά, αφού «το ποσό των 295.000 ευρώ είναι, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, ιδιαιτέρως υψηλό και υπερβαίνει το μέτρο της συνήθως επιδικαζόμενης χρηματικής ικανοποιήσεως, ακόμα και σε περιπτώσεις βαρύτερων προσβολών του προσώπου, όπως οι βαριές και με επώδυνες συνέπειες σωματικές βλάβες».


Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου