Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Εξελιγμένα ηλεκτρόδια ξαναδίνουν την κίνηση !!!

Oύτε ένας ούτε δύο αλλά 10 συνάνθρωποί μας οι οποίοι μέχρι πρότινος έπασχαν από θεωρούμενες ανίατες μορφές αναπηρίας μπορούν πλέον να χαμογελούν χάρη στο «μαγικό ραβδί» της τεχνολογίας, το οποίο όμως κρατούν στο χέρι τους οι επιστήμονες της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Κλινικής κ. Δ. Σακάς ανέφερε ότι για πρώτη φορά παγκοσμίως ολοκληρώθηκε

σε αυτούς τους 10 ασθενείς που έπασχαν από σύνθετες μορφές δυστονίας κλινική δοκιμή με χρήση «πανέξυπνων» βηματοδοτών του εγκεφάλου, οι οποίοι έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τους έως τώρα ευρέως χρησιμοποιούμενους.


Η δοκιμή διεξήχθη ύστερα από έγκριση που έδωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ). Οπως μάλιστα εξήγησε ο κ. Σακάς μιλώντας στο «Βήμα», «εφαρμόστηκαν πολύ αυστηρά κριτήρια για να δοθεί η άδεια έγκρισης της διαδικασίας, ενώ δόθηκε και έγκριση του ΕΟΦ. Η όλη προετοιμασία διήρκεσε περίπου δύο χρόνια και οι επεμβάσεις ολοκληρώθηκαν στο σύνολό τους σε διάστημα περίπου ενός έτους».


Σύμφωνα με τον καθηγητή όλες οι περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόστηκε η αποκαλούμενη αυτορρυθμιζόμενη εγκεφαλική διέγερση πολλαπλών σημείων του εγκεφάλου ήταν άκρως πολύπλοκες και θεωρούνταν ότι δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με την υπάρχουσα τεχνολογία. «Χρησιμοποιήσαμε ηλεκτρόδια τα οποία καθιστούν δυνατή την ταυτόχρονη αυτορρυθμιζόμενη βηματοδότηση 16 κόμβων στον εγκέφαλο δημιουργώντας αισιοδοξία για την αντιμετώπιση σύνθετων νευροχειρουργικών παθήσεων.Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ηλεκτρόδια μέχρι σήμερα μπορούσαν να διεγείρουν μόνο έως και δύο κόμβους ταυτόχρονα».


Παράλληλα τα νέα ηλεκτρόδια εκτός από... πανέξυπνα είναι και τόσο ευαίσθητα ώστε να «αισθάνονται» τις μεταβολές που μπορεί να συμβούν στον εγκέφαλο και να αναλαμβάνουν ανάλογη δράση. Αυτό σημαίνει ότι ανιχνεύουν την αντίσταση του εγκεφαλικού ιστού με αποτέλεσμα να προσαρμόζεται η παροχή ρεύματος ανάλογα με τις πιθανές μεταβολές που μπορεί να εμφανιστούν σε αυτόν.


Το επόμενο βήμα σύμφωνα με τον κ. Σακά είναι η διεύρυνση της μελέτης. «Εκτιμούμε ότι στην επόμενη φάση θα αντιμετωπιστούν 80-100 ασθενείς σε περίπου οκτώ ευρωπαϊκά κέντρα με συντονισμό της δικής μας κλινικής.Παράλληλα διερευνούμε τη χρήση ηλεκτρικού ερεθισμού και σε άτομα που βρίσκονται σε φυτική κατάσταση. Το κρίσιμο σημείο είναι να επιλεγούν άτομα που δεν έχουν υποστεί βαριές,μη αναστρέψιμες βλάβες». Τα αξιοπρόσεκτα αυτά αποτελέσματα καθώς και στοιχεία του... μέλλοντος της ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου αναμένεται να παρουσιαστούν από τον κ. Σακά την ερχόμενη Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, η οποία είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο Δώμα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στις 19.30. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Ι. Βαρδακαστάνης.


Βελτίωση σε σύντομο διάστημα
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στη δοκιμή, οι οποίοι ήταν μάλιστα νεότατοι (20-40 ετών), εμφάνισαν αισθητή βελτίωση της πολύπλοκης κατάστασής τους μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων-έξι εβδομάδων. Σε τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις δυστονίας ως σήμερα απαιτούνταν οκτώ-δώδεκα μήνες ώστε να εμφανιστεί βελτίωση ύστερα από διέγερση του εγκεφάλου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μάντε Καμπίσουε, ενός 25χρονου ασθενούς από το Κονγκό, ο οποίος επί οκτώ έτη έπασχε από μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαταραχή κατά την οποία το σώμα του λάμβανε σχήμα S, με αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια κίνησης να είναι άκρως επώδυνη και τελικώς να μην καθίσταται εφικτή. Υστερα από προσωπική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου ο ασθενής υπεβλήθη στη διαδικασία εμφύτευσης της νέας γενιάς βηματοδοτών και σήμερα ζει μια φυσιολογική ζωή.


Συνδυαστική θεραπεία με βλαστοκύτταρα
Μ εταξύ των στόχων της Νευροχειρουργικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» είναι και η χρήση της νευροτροποποίησης σε συνδυασμό με άλλες προηγμένες θεραπευτικές μεθόδους για την καλύτερη αντιμετώπιση δύσκολων νευρολογικών προβλημάτων. «Αναζητούμε τη συνεργασία με κέντρα του εξωτερικού, και κυρίως των ΗΠΑ, όπου δοκιμάζονται με οργανωμένο και επίσημο τρόπο τεχνικές όπως η χρήση βλαστοκυττάρων για την αντιμετώπιση παθήσεων του νευρικού συστήματος. Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή της ηλεκτρικής διέγερσης, σε συνδυασμό με μεθόδους όπως τα βλαστικά κύτταρα, μπορεί να προσφέρει μια υβριδική θεραπεία που θα επιφέρει πιθανώς καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση σύνθετων παθήσεων» λέει ο κ. Σακάς. ΠΗΓΗ:ΤΟ ΒΗΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου