Γουίκι" (ή πιο σωστά, "γουίκι γουίκι") είναι μια χαβανέζικη λέξη: σημαίνει "στα γρήγορα". Εμείς εδώ θα το λέγαμε "τσάκα τσάκα" ή "τάκα τάκα". Η ερμηνεία αυτή δεν "κουμπώνει" ακριβώς με την εκτεταμένη διαδικτυακή χρήση της λέξης "γουίκι". Γιατί, ας πούμε, η διάσημη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια με το όνομα "Wikipedia", πρέπει να λέγεται "γρηγορο-παίδεια"; Τα λήμματά της τα βρίσκεις στα γρήγορα μεν, αλλά αυτό ισχύει και σε κάθε συμβατική εγκυκλοπαίδεια. Γιατί δεν είναι όλες "γουίκι";
"Γουίκι γουίκι" είναι στην πραγματικότητα η πατενταρισμένη ονομασία ενός προγράμματος εφαρμογής (software). "Γουίκι" ονομάζεται ένας δικτυακός τόπος που "τρέχει" αυτό το πρόγραμμα και στον οποίο, όσοι θέλουν, μπορούν να παρέμβουν, αλλά και να διαμορφώσουν, υπό όρους, το περιεχόμενό του. Ποιοι; Ολοι οι χρήστες του Παγκόσμιου Διαδικτύου! Εσείς, εγώ, η θεία μου η Μαριγώ.
Παράδειγμα; Αν μπείτε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας, δεν μπορείτε να παρέμβετε στο περιεχόμενό της (ο ιστότοπός μας προφανώς δεν είναι "γουίκι", συγγνώμη, θεία Μαριγώ). Αν μπείτε στη Βικιπαίδεια όμως, σαφώς μπορείτε να ενωθείτε με τους εκατοντάδες χιλιάδες "συγγραφείς" της: ανώνυμοι άνθρωποι επιστήμονες με περγαμηνές, αλλά και αυτοδίδακτοι, ή άσχετοι, προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους ως σύγχρονοι "εγκυκλοπαιδιστές".
Τώρα, κουτσομπολιό για τα "γουίκι λικς". Που, καλύτερα θα καταλαβαινόμασταν αν τα λέγαμε "ρέζι-λικς", έτσι που κάνουν τους πλανηταρχέους να ιδρώνουν.
Οι θεματοφύλακες του διαδικτύου τα κατηγορούν ότι... δεν είναι "τεχνικά καθαρόαιμα" γουίκι, αφού το περιεχόμενό τους δεν είναι ανοιχτό σε παρεμβάσεις ή αλλαγές από την πλατιά μάζα των χρηστών. Τρέχουν το πρόγραμμα, αλλά δεν το χρησιμοποιούν. Μάλιστα, αν πιστέψει κανείς τις κακές γλώσσες, δανείστηκαν λίγο πονηρά το συνθετικό "γουίκι" για να προσελκύσουν την ήδη φανατική πελατεία της γουίκι-πίντια.
Οχι ότι έχει και πολλή σημασία, αλλά έτσι, για την πληροφόρησή σας. Ετσι κι αλλιώς, γουίκι-ξεγουίκι, τους... το 'κλεισαν το (διπλωματικό) σπίτι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου