Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010
Διέγραψαν την Τατιάνα από την ΕΣΗΕΑ !!!
Με απόφαση που καθαρογράφτηκε στις 2-12-2010 και υπογράφτηκε από τον πρόεδρο Περικλή Καπετανόπουλο και τη γραμματέα Μαρία Χριστοφοράτου η ΕΣΗΕΑ διέγραψε από την Ένωση την Τατιάνα Στεφανίδου λόγω......
της συμμετοχής της σε διαφημιστική καμπάνια γνωστής εταιρίας ρούχων.
Με επίσημη ανακοίνωση της η Ένωση Συντακτών αναφέρει:
Περίληψη: Κρίνεται ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέα, η συν. Τατιάνα Στεφανίδου, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά (διαφήμιση), ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη του Συμβουλίου. Ποινή: Οριστική διαγραφή από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ με ψήφους 4 έναντι 1. Το μέλος που μειοψήφησε πρότεινε ποινή προσωρινής διαγραφής 2 ετών.
Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010, υπό την προεδρία του προέδρου του συν. Περικλή Καπετανόπουλου και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Γιώργου Κούσουλα, Ιωάννη Αποστολόπουλου, Αικατερίνης Δουλγεράκη, Χριστόδουλου Αξελού, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 04.05.10 αυτεπάγγελτης δίωξης του Συμβουλίου κατά της συν. Τατιάνας Στεφανίδου.
Το ΠΠΣ είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία την άσκηση αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης κατά της συν. Τατιάνας Στεφανίδου, καθώς μετείχε με την εικόνα της σε διαφήμιση για λογαριασμό της εταιρίας ρούχων (...) , η οποία προβάλλεται στην ιστοσελίδα της εν λόγω εταιρίας, σε περιοδικό της (...), καθώς και σε άλλα έντυπα.
Σύμφωνα με την απόφαση, υπήρξε παραβίαση του Καταστατικού και του Κώδικα Δεοντολογίας, που ορίζουν ρητά ότι δεν επιτρέπεται η συμμετοχή των μελών της ΕΣΗΕΑ σε διαφημίσεις.
Αυτό συνιστά παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, εδ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.
Η εγκαλούμενη δεν πρότεινε μάρτυρες, ούτε και απέστειλε απολογητικό υπόμνημα.
Το ΠΠΣ αφού έλαβε υπόψη του τα στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:
Η κα. Τατιάνα Στεφανίδου με αίτησή της εντάχθηκε το 2002 στα μέλη της ΕΣΗΕΑ. Είναι αυτονόητο για τον κάθε συνάδελφο ότι η ιδιότητα του μέλους της Ενώσεώς μας, συνεπάγεται μεταξύ άλλων, και την υποχρέωσή του να σέβεται το Καταστατικό και τον Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.
Δυστυχώς, η κα. Στεφανίδου κατά σύστημα και κατ’ εξακολούθηση, επιδεικνύει συμπεριφορά απόλυτης περιφρόνησης προς την υποχρέωσή της αυτή, χωρίς την επιβαλλόμενη κοινωνική υπευθυνότητα και συνδικαλιστική αντίληψη.
Ειδικότερα: Το άρθρο 5, εδάφιο γ’ του Κώδικα Δεοντολογίας ρητά υπογραμμίζει την υποχρέωση του δημοσιογράφου «να μην επιδιώκει και μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς».
Στόχος της συγκεκριμένης διάταξης είναι η προστασία από την εμπορευματοποίηση της επιβαλλόμενης αξιοπιστίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος-λειτουργήματος. Η κα. Στεφανίδου με προκλητική περιφρονητική συμπεριφορά προς την ως άνω διάταξη, κατ’ επανάληψη, διαφημίζει αντικείμενα και υπηρεσίες, θέτοντας τις οικονομικές αντιπαροχές πάνω από το καθήκον της ως μέλους της ΕΣΗΕΑ στην οποία επιδίωξε να ενταχθεί.
Το ΠΠΣ έχει επανειλημμένα ασκήσει πειθαρχική δίωξη εναντίον της και τις έχει επιβάλλει πειθαρχικές ποινές.
Εκείνη, όμως, συνεχίζει ακάθεκτη την προκλητική αυτή στάση της, κατά τρόπο που, πέραν των άλλων, προσβάλει την ίδια την ΕΣΗΕΑ και τα θεσμοθετημένα όργανά της.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο «μετείχε με την εικόνα της σε διαφήμιση για λογαριασμό της εταιρείας ρούχων (...) η οποία προβάλλεται στην ιστοσελίδα της εν λόγω εταιρείας, σε περιοδικό της (...), καθώς και σε άλλα έντυπα».
Η παραβίαση της δεοντολογίας είναι προφανής και ως εκ τούτου, η εγκαλούμενη κα. Τατιάνα Στεφανίδου κρίνεται ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Ως προς την ποινή, με δεδομένο ότι η εγκαλούμενη κα. Στεφανίδου κατά προκλητική εξακολούθηση, επιδεικνύει την ως άνω συμπεριφορά, και παρά τις επανειλημμένες καταδικαστικές αποφάσεις του ΠΠΣ, αρνείται να σεβαστεί το Καταστατικό και τον Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, κρίνεται αναγκαία η αποβολή της από το σώμα της ΕΣΗΕΑ και της επιβάλλεται κατά πλειοψηφία (4-1) η ποινή της οριστικής διαγραφής από τα μητρώα της Ενώσεως. Το μέλος που μειοψήφησε πρότεινε την ποινή προσωρινής διαγραφής 2 ετών.ΠΗΓΗ:STIFORA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου