Ξεπαγώνουν οι διαδικασίες για την οριστική τακτοποίηση 300.000 αυθαιρέτων του «νόµου Τρίτση», χωρίς όµως αυτό να σηµαίνει ότι θα νοµιµοποιηθούν στο σύνολό τους.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η επικαιροποίηση τωνπολεοδοµικών µελετών µετην αλλαγήτου θεσµικού πλαισίου και τη θέσπιση ποσοστιαίου µεγέθους επεκτάσεων των πόλεων, προκειµένουη όλη διαδικασίανα έχει ξεµπλοκάρει σε δύο χρόνια.Απότο1983έωςσήµερα τα αυθαίρετα αυξήθηκα ν κατά 233%(!). Από τα 300.000 που ήταν τότε, σήµερα ξεπερνούν το 1 εκατ.(επίσηµαστοιχείαδεν υπάρχουν),απόταοποίατα 150.000 βρίσκονται είτε σε δασικές εκτάσειςείτε σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Σύµφωνα µε τις ίδιες εκτιµήσεις, τα 200.000 αυθαίρετα βρίσκονται στην Ανατολική Αττική (από τα οποία τα30.000 σε δασική ή αµφισβητούµενη δασική περιοχή), ενώ σε όλη την Ελλάδα κατασκευάζονται κάθε χρόνο 40.000 αυθαίρετα.«Αυτό που δενολοκληρώθηκε επί Τρίτση επιτέλους θα ολοκληρωθεί», λέειµιλώνταςστα «ΝΕΑ» οαναπληρωτήςυπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης. «Τότε δροµολογήθηκε η προσπάθειανα θεσµοθετηθούν Γενικά Πολεοδοµικά Σχέδια για πόλεις και κωµοπόλεις της χώρας.Στην πράξη, όµως, ελάχιστα έχουν γίνει. ∆εν επισηµοποιήθηκαν µε Προεδρικά ∆ιατάγµατα τα νέα σχέδια πόλεων και αυτό είχε ως συνέπεια τη συνέχιση της αυθαίρετης δόµησης». Αποτέλεσµα της κατάστασης που επικρατεί είναι οι ιδιοκτήτες που δήλωσαν τα αυθαίρετά τους στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 – ακολουθώντας το σλόγκαν της εποχής «Αν το δηλώσεις, µπορείς να το σώσεις» – να εξακολουθούν να παραµένουν «ξεκρέµαστοι». Οπως (δεν) είναι και τόσογνωστό, όσοι τα δήλωσαν τότε µπορεί να έχουν πάρει αναστολή κατεδάφισης αλλά τα κτίσµατα δεν έχουν νοµιµοποιηθεί και οι ίδιοι δεν ξέρουν αν – και πότε – θα νοµιµοποιηθούν...
∆εν µπορούν όλα
Θα πρέπειωστόσο ναδιευκρινιστεί ότι στο σύνολό τους τα αυθαίρετα δεν µπορούν να νοµιµοποιηθούν, άσχετα αν έχουν δηλωθεί. Πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες χρήσεις γης και τα αυθαίρετα να µηβρίσκονται σεδασικές εκτάσεις,προστατευόµενες και αρχαιολογικέςπεριοχές και ρέµατα. Για ναγίνει όµως αυτό, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι πολεοδοµικές µελέτες προκειµένου να ξεκαθαριστεί ποιες περιοχές µπαίνουν και ποιες όχι στο σχέδιο πόλης.
«Οχι» τα καινούργια
Για τα αυθαίρετανέαςγενιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντοςξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να γίνεικαµία νοµιµοποίηση».
Οµως σε ό,τι αφορά τα πρόστιµα (ανέγερσης καιδιατήρησης των αυθαιρέτων), που µετά το 2003 είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, ο κ. Σηφουνάκης λέει ότι «ενδεχοµένως µπορεί να γίνει µείωσή τους,µόνο υπότην προϋπόθεση ότιθα υπάρξουνοι κατάλληλοι ελεγκτικοί µηχανισµοί ώστε να µηνυπάρξει αναπαραγωγή αυθαιρέτων».
«Τα πολεοδοµικά σχέδια δεν εγκρίνονται για 10 ή 15 χρόνια διότι οι ΟΤΑ αδυνατούν να υιοθετήσουν πλήρως τις προτάσεις των µελετών που οι ίδιοι ανέθεσαν», λέει ο κ. Νίκος Σηφουνάκης. «Η χαλάρωση καιο φόβος του πολιτικού κόστουςστις νοµαρχιακές αυτοδιοικήσεις άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου...».
Σε ό,τιαφορά τιςπολεοδοµικές µελέτες, όπωςεπισηµαίνει ο πρόεδροςτου Τεχνικού ΕπιµελητηρίουΕλλάδας κ. Χρήστος Σπίρτζης, «σήµερα εξακολουθεί να µην υπάρχει σαφής εικόνα για το πού βρίσκονται οι 432 µελέτες που ξεκίνησαν σε 49 νοµούς τα τελευταία 27 χρόνια (η ανάθεσή τους έγινε την περίοδο 1982-1984) από τηνΕπιχείρηση Πολεοδοµικής Ανασυγκρότησης επί ΑντώνηΤρίτση. Ηδεύτερη οµηρεία αφορά 132 µελέτες σε 26 νοµούς, η ανάθεσή τους έγινε την περίοδο 1994-1995».
Φρένο στις αλόγιστες επεκτάσεις των πόλεων
ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, «οι πόλεις είναι λογικό και πρέπει να έχουν σχέδιο επέκτασης, ανάλογο όµως µε τις πραγµατικές τους ανάγκες. Σήµερα ωστόσο παρατηρούνται φαινόµενα αδιανόητα. Πόλεις µε οικιστική αυτοτέλεια όπου ο περιαστικός χώρος µε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας έχει πλήρως δοµηθεί από τις αυθαίρετες και χωρίς χωροταξικούς κανόνες επεκτάσεις, όπως είναι για παράδειγµα το Αργος, το Ναύπλιο κι άλλες πόλεις».Και το ερώτηµα που τίθεται είναι τι θα γίνει µε τα µετά εποχής Τρίτση αυθαίρετα. «Μια νέα πράξη, 27 χρόνια µετά, απλής νοµιµοποίησης, χωρίς να έχει προηγηθεί τακτοποίηση µε οριστικά πολεοδοµικά σχέδια, απλώς θα διαιωνίσει το πρόβληµα και τη δεύτερη γενιά αυθαιρέτων θα τη διαδεχτεί η τρίτη», επισηµαίνει ο κ. Νίκος Σηφουνάκης. «Το ΥΠΕΚΑ µε γοργούς ρυθµούς θα προωθήσει την εκπόνηση των 12 περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων. Σε συνάρτηση, δε, µε την πολεοδοµική πολιτική στις επεκτάσεις, θα µπορέσουµε αυτό το φαινόµενο της αυθαιρεσίας να το αναχαιτίσουµε».
Οπως λένε πηγές του ΥΠΕΚΑ, σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα, η στάση του υπουργείου είναι να µη χτιστούν άλλα, αλλά να δοθεί βάρος στην πρόληψη.
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου