Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Θα επηρεαστεί η Ελλάδα από την ραδιενέργεια της Ιαπωνίας;

Τα συμπεράσματα της έκτακτης σύσκεψης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων του ΑΠΘ, με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας, ανακοινώθηκαν σήμερα.

Μεταξύ αυτών, τονίζεται ότι «η πιθανότητα να επηρεαστεί η χώρα μας είναι αμελητέα» και ότι «δεν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε μεταβολή των επιπέδων ακτινοβολίας από τη μέρα που έγινε ο σεισμός», αλλά και ότι τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για να εκτιμηθούν οι πραγματικές διαστάσεις των ζημιών στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο, όπως και ο κίνδυνος από την ραδιενεργή ακτινοβολία για τους Ιάπωνες.

Ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής του Τμήματος Φυσικής, Κωνσταντίνος Παπαστεφάνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «προβλήματα ψύξης -και όχι μόνον- πρέπει να αντιμετωπίζουν και οι δεκαπέντε αντιδραστήρες, κι όχι μόνο οι τέσσερεις που αναφέρουν οι ειδήσεις», αλλά υπογράμμισε ότι «η ειδησιογραφία από την Ιαπωνία δεν μας διαφωτίζει».

Επεσήμανε ότι δεν είναι γνωστά «μέχρι αυτήν την στιγμή ποιά ραδιενεργά ισότοπα συνιστούν το ραδιενεργό νέφος» και ότι δεν μπορεί να γίνει «εκτίμηση του κινδύνου από την ραδιενέργεια των ατόμων από την εισπνοή μολυσμένου με ραδιενέργεια αέρα».

«Οι υπεύθυνοι δίνουν τις πληροφορίες αυτές που θέλουν και αυτές με το σταγονόμετρο. Ίσως θέλουν να κάνουν τους Ιάπωνες να συνηθίσουν στην ιδέα πως υπάρχει μεν κίνδυνος από την ραδιενέργεια, αλλά αυτός προς το παρόν δεν είναι μεγάλος. Όταν κάποτε τους πουν όλη την αλήθεια, τότε δεν θα ενδιαφέρει κανέναν από τους πολίτες. Και φυσικά οι συνέπειες δε θα έχουν αποφευχθεί» τόνισε ο κ. Παπαστεφάνου.

Ανάλυση του μεγάλου σεισμού του Tohoku, του τσουνάμι που προκάλεσε και τους ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) στα οποία παρέχονται αξιόπιστες πληροφορίες έκαναν οι καθηγητές του Τμήματος Γεωλογίας, Κωνσταντίνος Παπαζάχος και Ελευθερία Παπαδημητρίου. Όπως είπαν πληροφορίες παρέχονται στους παρακάτω συνδέσμους:

- Ειδική παρουσίαση του Unites States Geological Survey (USGS)

- Ειδική παρουσίαση του Ιncorporated Research Institutes for Seismology (IRIS)

- Ιστοσελίδα του Earthquake Research Institute του Πανεπιστημίου του Tokyo

- Πληροφορίες για το tsunami από το NOAA Center for Tsunami Research ».

«Το εργαστήριο Πυρηνικής Τεχνολογίας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών () διαθέτει το επιστημονικό προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση θεμάτων ακτινοπροστασίας από τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες» τονίζουν οι καθηγητές πυρηνικής τεχνολογίας Μ. Αντωνόπουλος-Ντόμης και Α. Κλούβας και προσθέτουν:

«Σε σχέση με την κατάσταση των πυρηνικών σταθμών στην Ιαπωνία αναρτά στην ιστοσελίδα πληροφορίες, που προέρχονται από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες η κατάσταση στην Ιαπωνία επιδεινώνεται, μεταβάλλεται συνεχώς. Το εργαστήριο βρίσκεται σε ετοιμότητα, μολονότι η πιθανότητα να επηρεαστεί η χώρα μας είναι αμελητέα. Ως αναμένετο, δεν παρατηρήσαμε οιαδήποτε μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας από την ημέρα που έγινε ο σεισμός στην Ιαπωνία».

Το Α.Π.Θ. παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και, αν χρειαστεί, θα επανέλθει στο θέμα με νέα ανακοίνωση.
madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου