«Ή θα έχουμε λύση-πακέτο, συνολική λύση ή δεν θα έχουμε λύση. Αυτή είναι η θέση μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του στην χθεσινή υπό την προεδρία του υπουργική σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ενόψει των Συνόδων Κορυφής της 11ης και 25ης Μαρτίου.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η λύση-πακέτο είναι η λύση «που θα βοηθήσει την Ευρώπη, την Ευρωζώνη, το ευρώ και βεβαίως, την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που χτυπιούνται από τις αγορές», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι, αυτό απαιτεί εκ μέρους μας και την αυστηρή τήρηση των στόχων και των δεσμεύσεών μας, όπως και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν. Όπως υπάρχει και από την ΕΕ συνολικά η ευθύνη να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον γα το Ευρώ, επομένως και για την διαχείριση του χρέους, προκειμένου να πειστούν οι αγορές».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το χρέος -ακόμα και αν είναι πιο διαχειρίσιμο- θα είναι σε κάθε περίπτωση υπαρκτό και πολύ υψηλό, επέκρινε την ΝΔ για την «παρακαταθήκη που άφησε πίσω της» και πρόσθεσε ότι υπάρχει και η μάχη της εφαρμογής των αλλαγών, καθώς το πρόβλημα στην Ελλάδα «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την μείωση των μισθών ή των συντάξεων, αλλά είναι κάτι πολύ ευρύτερο, ένα κρατικό σύστημα, μια δομή που δεν είναι παραγωγική, που είναι αδιαφανής, όπου υπάρχει ανομία, έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Και αυτό βεβαίως, δεν είναι κάτι το οποίο το λύνεις μόνο με νόμους».
Αναφερόμενος στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's ο πρωθυπουργός είπε ότι «η νέα υποβάθμιση είναι αδικαιολόγητη μιας και δεν έχει καμία βάση σε σχέση και με την πορεία του προγράμματός μας». Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι το κλίμα στις αγορές επιβαρύνεται και από το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών της Ιρλανδίας καθώς αυτό «επιβαρύνει και το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματά και δημιουργεί καταστάσεις που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν μέσα από τις αγορές. Γι' αυτό και μπήκε στον μηχανισμό».
lay-out.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου