Τη Δευτέρα θα κατατεθεί τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής το ογκώδες πόρισμα στο οποίο αποφεύγεται η αναφορά σε συγκεκριμένα αδικήματα που θα μπορούσαν να αποδοθούν στους υπό έρευνα πρώην υπουργούς.
Ενδεικτικό των προθέσεων των μελών της εξεταστικής είναι το γεγονός ότι από την αρχική διατύπωση περί «συνέχισης της διερεύνησης της υπόθεσης για τυχόν ποινικές ευθύνες», φτάσαμε μετά από παρέμβαση του προέδρου της εξεταστικής, Σήφη Βαλυράκη, στην αφαίρεση του επιθετικού προσδιορισμού «ποινικές».
Το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής μετά από πρόταση 60 βουλευτών ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια.
Στη συνέχεια θα πρέπει με πρωτοβουλία τριάντα βουλευτών να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, στην οποία απαιτείται να αναφέρονται ρητώς και με σαφήνεια τα ονόματα όσων αφορά η νέα έρευνα, καθώς και τις πράξεις ή παραλήψεις που, κατά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες, όπως και να μνημονεύονται οι διατάξεις που παραβιάστηκαν.
Τι υποστηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Από το ΠΑΣΟΚ για τον ΟΤΕ οι Αναστάσιος Μαντέλης, Χρήστος Βερελής, Γιάννος Παπαντωνίου, Νίκος Χριστοδουλάκης, Μιχάλης Λιάπης και Γιώργος Αλογοσκούφης.
Για τον ΟΣΕ τους Χρήστο Βερελή και Μιχάλη Λιάπη, ενώ για το C4 I τους Γιάννο Παπαντωνίου, Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Χρήστο Μαρκογιαννάκη.
Για τον τομέα του Πολιτισμού τον Μιχάλη Λιάπη, για τις εξοπλιστικές προμήθειες τον Άκη Τσοχατζόπουλο και για την συγκάλυψη τους Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου.
Η Νέα Δημοκρατία απέδωσε πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Άκη Τσοχατζόπουλο, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Γιάννο Παπαντωνίου, αλλά και τον νυν υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ απέσυρε αρχική πρόταση για τον νυν υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή για τη διαφυγή Φόλκερ Γιουνγκ.
Τι υποστηρίζει το ΚΚΕ
Για τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κάνει λόγο σε δήλωση του ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της εξεταστικής, Θανάσης Παφίλης, καταλογίζοντάς πολιτικές ευθύνες σε όλους όσοι από κυβερνητικές θέσεις χειρίσθηκαν τις συμβάσεις της SIEMENS σε όλους τους σχετικούς τομείς που αυτές συνάφθηκαν και υλοποιήθηκαν και ζητώντας τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.
Παραπέμπει, δε, στην Ολομέλεια της Βουλής για να τοποθετηθεί λεπτομερέστερα και πιο συγκεκριμένα.
Τι υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ
Χωρίς ονόματα κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδια υπόθεση.
Ο κ. Παπαδημούλης τάσσεται υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής και επιτίθεται στα δύο κόμματα εξουσίας κατηγορώντας τα για προσπάθεια συγκάλυψης, «παρασκηνιακές συνεννοήσεις» και έλλειψη βούλησης «να βγάλουν τους σκελετούς από τα ντουλάπια τους».
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης
Οι λόγοι που επικαλείται ο κ. Παπαδημούλης για την καταψήφιση του πορίσματος της πλειοψηφίας έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι «αποσιωπά κρίσιμα γεγονότα, στοιχεία και μαρτυρίες που κατατέθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή, αγνοεί και παρακάμπτει υλικό ενώ σε κρίσιμα σημεία εμπεριέχει υποκειμενικά στοιχεία και επιλεκτικές εκτιμήσεις που υπηρετούν σκοπιμότητες».
«Δυστυχώς και αυτό το μεγάλο σκάνδαλο πάει όπως και το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, για συγκάλυψη και παραγραφή. Ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ σε ηγετικό επίπεδο, έδειξαν έμπρακτα την πολιτική βούληση να κρεμάσουν στο τσιγκέλι τους υπεύθυνους και να ψάξουν τους σκελετούς που έχουν στα ντουλάπια τους», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι προτείνει ο ΛΑΟΣ
Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει περαιτέρω για τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τάχθηκε με δήλωση του, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, όπως ανέφερε, διαφώνησε με τα πραγματικά περιστατικά που αναφέρονται στο πόρισμα της πλειοψηφίας και πρότεινε περαιτέρω έρευνα για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, την ανεξάρτητη βουλευτή, Ντόρα Μπακογιάννη, και τον βουλευτή της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από μεμονωμένους βουλευτές εκφράσθηκαν επιμέρους διαφωνίες:
- Από τον Παντελή Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ) για τους Χρ.Βερελή (για τον ΟΤΕ), Γ. Παπαθανασίου (για τη συγκάλυψη), Β. Πολύδωρα (για τις τροποποιητικές συμβάσεις) και Γ. Παπαντωνίου (για το C4 I).
- Από τον Ανδρέα Μακρυπίδη (ΠΑΣΟΚ) για προσωπικούς λόγους (εντοπιότητα) για τον Χρ.Βερελή.
- Από τον Πάνο Καμμένο (ΝΔ) για την παραπομπή Βερελή, ενώ τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης για τους Μιχάλη Λιάπη και Χρήστο Μαρκογιαννάκη.
- Από τον Αναστάσιο Νεράντζη και Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά (ΝΔ) για τον Χρήστο Βερελή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου