Έξι γιατροί μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων της χώρας διώκονται από την Δικαιοσύνη αφού φέρονται ότι «λαδώνονταν» από την εταιρεία ορθοπεδικών ειδών De Puy (θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας «Johnson & Johnson» με έδρα τη Βρετανία) για να προωθούν τα προϊόντα της εισπράττοντας τεράστια χρηματικά ποσά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
Η εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε το 2009 κατέληξε, ήδη, στα πρώτα ονόματα των έξι γιατρών που κατηγορούνται ως αποδέκτες μιζών για να προωθούν το συγκεκριμένο ορθοπεδικό υλικό στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Με παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών ζητείται ν’ ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους για δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου αλλά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος , ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί για άλλους γιατρούς καθώς και για στελέχη της εταιρείας που επίσης εμπλέκονται.
Τα στοιχεία από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών που διατάχθηκε με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ, αποδείχτηκαν εξαιρετικά αποκαλυπτικά προκειμένου να προχωρήσει η ποινική δίωξη σε βάρος των έξι γιατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους λογαριασμούς τους βρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν.
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται από τη Βρετανία όταν από τον εσωτερικό έλεγχο στη De Puy βρέθηκε εσωτερικό έγγραφο προερχόμενο από την Ελλάδα με το οποίο ζητούνταν υπέρογκα ποσά για «προμήθειες» ελλήνων γιατρών σε κρατικά νοσοκομεία που προωθούσαν τα προϊόντα της.
Η εκτίμηση των αρχών είναι πως η μίζα στην Ελλάδα για κάθε γιατρό έφτανε στο 30% της αξίας του ορθοπεδικού υλικού που προωθούσε. Παράλληλα υπήρχε και αντίστοιχη υπερτιμολόγηση του είδους κατά 30% με την οποία επιβαρύνονταν τα κρατικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα χρήματα που έμπαιναν στις τσέπες των γιατρών, κυρίως χειρούργων ορθοπεδικών ήταν παρά πολλά καθώς η τιμή των μοσχευμάτων στη Ελλάδα είναι πολύ υψηλή και μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 70.000 ευρώ για επέμβαση π.χ. στη σπονδυλική στήλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου