Πόσο μπορεί, αλήθεια, να αυξήθηκε ο πληθυσμός της χώρας μας από πέρυσι τα Χριστούγεννα; Βάσει των στατιστικών πρωτοαντίκρισαν το σκληρό ελληνικό φως πολύ λίγες χιλιάδες νεογέννητα. Οι αλλοδαποί στο θέμα μας δεν μετράνε, άρα οι ενήλικοι είμαστε πάνω – κάτω οι ίδιοι. Ούτε οι έφηβοι που έκλεισαν τα 18 επηρεάζουν το σύνολο, γιατί έχουν ούτως ή άλλως το ακαταλόγιστο. Η όποια αγαρμποσύνη τους μπορεί να οφείλεται σε αμέλεια αφηρημάδα ή στον διαρκή τους, ορισμένες φορές δικαιολογημένο, θυμό. ‘Όχι σε άγνοια. Ένα μεγάλο, όμως, ποσοστό εξ΄ ημών των υπολοίπων το 2010 έδωσε και συνεχίζει να δίνει ρεσιτάλ. Στους δρόμους, στα καφέ, στο μετρό, στα ασανσέρ, στις ουρές, στην οδήγηση.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μία άλλη μέρα στον σταθμό του Ευαγγελισμού, μόλις άνοιξαν οι πόρτες, αυτοί που περίμεναν στην αποβάθρα μπήκαν σπρώχνοντας με βία στο βαγόνι, εμποδίζοντας την έξοδο σε εμάς που θέλαμε να εξέλθουμε. Βγήκαμε τελικά μετά την καθιερωμένη ανταλλαγή ευγενών ομιλιών.
Απίστευτο επίσης περιστατικό μου έτυχε σε ένα καφέ όπου έπινα εσπρέσο σε ένα μικρό τραπεζάκι δύο θέσεων. Τρεις ευκατάστατες εμφανισιακά - πλην τεραστίων διαστάσεων – κυρίες μέσης ηλικίας κάθισαν σχεδόν επάνω μου, με εκτόπισαν κυριολεκτικά με τις τσάντες και τα ψώνια τους, χωρίς καν να με ρωτήσουν, τυπικά έστω, αν μπορούσαν να μοιραστούν το τραπέζι μαζί μου. Σηκώθηκα, βέβαια, αμέσως να φύγω και τις ευχαρίστησα ειρωνικά για την παρέα τους. Φυσικά με έστειλαν και αυτές ευθαρσώς και χυδαίως στον ακατονόμαστο. Ο οποίος έχει πολλή πέραση τελευταία.
Ήμουν στο ταχυδρομείο και περίμενα στωικά να εμφανιστεί στο κόκκινο ταμπλό το νούμερο σειράς που διέθετα. Μπιπ 319, Μπιπ 320, Μπιπ 321 και πήγα στο γκισέ να παραλάβω ένα συστημένο. Πριν προλάβω να δώσω την ειδοποίηση στην υπάλληλο, αισθάνομαι μια βίαιη σπρωξιά κι ένα χέρι χώθηκε μπροστά μου κραδαίνοντας ένα χαρτί. <<Έχω το 319, αυτός πήγε να μου φάει την σειρά>>, ούρλιαζε μία κυρία προς την υπάλληλο. <<Μα δεν ήσασταν εδώ όταν χτύπησα αυτό το νούμερο>>, της απάντησε εκείνη. <<Και τι σε νοιάζει εσένα πού ήμουνα, είχα πάει δίπλα στο χρωματοπωλείο και άργησα, αλλά τώρα ήρθα και θα με εξυπηρετήσεις, γιατί προηγούμαι από αυτόν τον αγενή>>. Στην συνέχεια με κοίταξε η υπάλληλος όλο νόημα και της ένευσα να την εξυπηρετήσει, πράγμα που έκανε. Μόλις ολοκληρώθηκε η συναλλαγή, η κοπέλα που ήταν πίσω από το γκισέ της είπε: <<Πάντως πληροφοριακά εσείς πήρατε την σειρά του κυρίου>>. Κι εκείνη αναψοκοκκινισμένη απάντησε: <<Ρε δεν πάτε όλοι σας στον….>> Τι την ήθελες, κοπέλα μου, τη διευκρίνιση, σκέφτηκα από μέσα μου, και τον εισπράξαμε πάλι τον ακατανόμαστο.
Η αλήθεια είναι πως ανέκαθεν συνέβαιναν τέτοια περιστατικά. Όσο μας λείπει η αίσθηση του χιούμορ, άλλο τόσο στερούμαστε των ευγενικών πράξεων και λόγων. Όμως τη χρονιά που αισίως κοντεύουμε να φέρουμε εις πέρας αγγίξαμε την υπερβολή. Και είναι λυπηρή η διαπίστωση, γιατί η ευμάρεια των προηγούμενων ετών φαίνεται πως απλώς είχε κουκουλώσει υποκριτικά την πραγματικότητα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου