Περισσότερο από ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να χάσει η πόλη των Γρεβενών ένα από τα τρία Τμήματα ΤΕΙ που έχει σήμερα, στα πλαίσια του «Εκπαιδευτικού Καλλικράτη» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας (ΥΠΕΠΘ), μετά τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν δρομολογηθείεπί του θέματος και την σχετική εισήγηση που κατατέθηκε στο Συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας.
Πρόκειται για το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του παραρτήματος των Γρεβενών, το οποίο θα πρέπει να θεωρείται πλέον "υπ᾽ ατμόν".
Αναλυτικότερα: Επί της ουσίας, το όλο θέμα προκύπτει από τις προθέσεις του ΥΠΕΠΘ να προχωρήσει σε σχετική μεταρρύθμιση, τύπου Καλλικράτη, και στην εκπαίδευση, η οποία θα στοχεύει στη μεταφορά δεκάδων τμημάτων της Περιφέρειας σε διαφορετική πόλη, σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, αλλά και σε «μετακομίσεις» καθηγητών σε άλλα ιδρύματα
Όσον αφορά στις καταργήσεις και στις συγχωνεύσεις, αυτές θα αφορούν αποκλειστικά τα τμήματα με μικρότερο αριθμό σπουδαστών από τις προσφερόμενες θέσεις, ενώ υπάρχει πρόθεση να λειτουργεί ένα ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης σε κάθε περιφέρεια. Σε περίπτωση που λόγω των αλλαγών αυτών υπάρξει «πλεόνασμα» διδασκόντων, αυτοί θα απορροφώνται σε συγγενές τμήμα του ίδιου ιδρύματος είτε θα μετατάσσονται σε άλλο ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να εξορθολογήσει τον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, στο οποίο θα παίξει καταλυτικό ρόλο τα στοιχεία που θα δώσουν τα ιδρύματα σχετικά με το μέσο όρο σπουδών των φοιτητών, την καταγραφή των κτιριακών υποδομών, ο μέσος όρος απόκτησης πτυχίου σε κάθε τμήμα, αλλά και η απασχολησιμότητα των αποφοίτων.
Στην προκειμένη περίπτωση και αυτό που «καίει» το τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού των Γρεβενών είναι ακριβώς το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα τμήματα με πολύ μικρό αριθμό σπουδαστών, αφού ο αριθμός των εγγεγραμμένων δεν ξεπερνάει τους είκοσι ενώ αυτοί που πραγματικά παρακολουθούν τον κύκλο σπουδών είναι μόλις εφτά. Στα πλαίσια αυτά το ΥΠΕΠΘ θα περιμένει τις τελικές εισηγήσεις των Γενικών Συνελεύσεων των ΤΕΙ όλης της χώρας προκειμένου να προχωρήσει στις οριστικές αποφάσεις.
Εισήγηση για συγχώνευση από τον Προϊστάμενο του Τμήματος
Να σημειωθεί εδώ ότι σε επίπεδο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ήδη οι προϊστάμενοι των τμημάτων αυτό το διάστημα καταγράφουν την υπάρχουσα κατάσταση και έχουν καταθέσει ή ετοιμάζονται να καταθέσουν τις εσηγήσεις τους, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΤΕΙ στα τέλη του έτους.
Ένας από αυτούς που έχουν ήδη καταθέσει τις εισηγήσεις τους είναι και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού, κ. Γιώργος Χιωτίδης , ο οποίος εισηγήθηκε τη συγχώνευση του τμήματος με το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Κοζάνης και τη μεταφορά του στη γείτονα πόλη. Μάλιστα η εισήγησή του έγινε δεκτή απο το Συμβούλιο του ΤΕΙ και αναμένεται η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
Ο « Μαχητής» επικοινώνησε και μίλησε με τον κ. Χιωτίδη, ο οποίος δεν έκρυψε τα λόγια του και μίλησε ξεκάθαρα για το ¨μέλλον¨ του συγκεκριμένου τμήματος στο παράρτημα των Γρεβενών, καθώς και τους λόγους που τον οδήγησαν να προβεί σε αυτή την εισήγηση. Αναλυτικά ο κ. Χιωτίδης δήλωσε: «Πράγματι έγινε αυτή η εισήγηση από τη δική μου πλευρά προς το Συμβούλιο του ΤΕΙ, το οποίο και την ενέκρινε. Η οριστική απόφαση όμως θα παρθεί από τη Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος. Εγώ κατέληξα σ᾽ αυτή την εισήγηση όχι μόνο λόγω του μικρού αριθμού των εγγεγραμμένων σπουδαστών, αλλά και του ελάχιστου αριθμού των ενεργών σπουδαστών, που δεν ξεπερνάει τα 7 άτομα (2 σπουδαστές από πέρυσι και άλλοι 5 φέτος). Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν προβλήματα λειτουργίας με δεδομένου ότι υπήρχαν συνδιδασκαλίες με τα άλλα δύο τμήματα. Από φέτος όμως ξεκινούν τα μαθήματα ειδικότητας, που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσληφθούν 20 καθηγητές που θα διδάσκουν μόλις 7 σπουδαστές.
Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό προκαλεί και μεγάλο οικονομικό κόστος για το κεντρικό Ιδρυμα, αλλά δεν είναι καλό και για τους ίδιους τους σπουδαστές. Από εκεί και πέρα, όπως προείπα, καλείται η Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ να λάβει την τελική απόφαση την οποία και θα καταθέσει στο ΥΠΕΠΘ και το υπουργείο είναι αυτό που θα αποφασίσει οριστικά.
Θεωρώ ότι η Γενική Συνέλευση θα δεχθεί την εισήγησή μου, ενώ και το ΥΠΕΠΘ, τη δεδομένη χρονική στιγμή, τα επιζητά κάτι τέτοια, στα πλαίσια της μεταρυθμιστικής της πολιτικής με φόντο την οικονομική κρίση.».
Ο κ. Χιωτίδης δεν έκρυψε τα λόγια του ούτε στην ερώτησή μας σχετικά με τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας σε περίπτωση που "χαθεί" το τμήμα από τα Γρεβενά. Όπως τόνισε:
« Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή στο τμήμα φοιτούν κανονικά μόλις εφτά σπουδαστές, θεωρώ ότι δεν θα υπάρξουν και πολλές αντιδράσεις. Μάλιστα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ξεκάθαρα ότι η δεδομένη ειδικότητα δεν έχει και μέλλον όσον αφορά τη προτίμηση των μελλοντικών σπουδαστών, αφού και το αντίστοιχο τμήμα στη Χαλκίδα αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα πολύ μικρού αριθμού εισακτέων.
Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι η τοπική κοινωνία θα πρέπει να σκεφτεί κα το αισιόδοξο ενδεχόμενο να διεκδικήσει πλέον, στη θέση αυτού του τμήματος, κάποιο άλλο, που θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση και θα καταφέρει να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό σπουδαστών προς όφελος και της τοπικής οικονομίας.
Άλλωστε υπάρχουν και οι προδιαγραφές αφού σύντομα θα ολοκληρωθούν οι νέες σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις του παραρτήματος στη Μυρσίνα. Απαντώντας, τέλος, στην ερώτησή μας για το ενδεχόμενο από την συγκεκριμένη συγχώνευση να ανοίξουν οι "ασκοί του Αιόλου" και για τα άλλα δύο τμήματα του παραρτήματος, έχω να πω πως δεν πιστεύω πως οι ανησυχίες σας έχουν βάση, αφού στα άλλα δύο τμήματα φοιτά ικανοποιητικός αριθμός σπουδαστών.
Εκτός βέβαια αν υπάρξει σχετική απόφαση του υπουργείου.».
Πηγή: ''Μαχητής'' Γρεβενών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου